UE vrea să pună bir pe centralele de apartament

Pe lângă multele proiecte care au fost discutate săptămâna trecută la Bruxelles, reprezentanţii Comisiei Europene şi-au îndreptat atenţia către sistemul nostru centralizat de încălzire

Supărare mare în Bucureşti. RADET, principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat este în insolvenţă, iar Electrocentrale Bucureşti, producătorul energiei termice şi electrice, la fel. Bucureştenii sunt, în continuare, sceptici vizavi de problema căldurii în casele lor la iarna ce bate cu paşi repezi la uşi. Cu toate acestea, săptămâna trecută un europarlamentar PSD a organizat la Parlamentul European evenimentul „Oportunităţi de Dezvoltare Regională şi Urbană“.

Fiecare administraţie locală a trimis câte un reprezentant care a discutat despre proiectele pe care vor să le pună în practică. Mai mult, liderii comisiei europene, potrivit lui Ştefănel Dan Marin, fostul primar interimar al Capitalei, ar fi transmis să ne luăm gândul de la proiectul „Bucureşti-Port la Dunăre“, planul lui Ceauşescu pe care Gabriela Firea, edilul general al Capitalei voia să îl ducă mai departe. „Au spus din capul locului că nu vor aloca niciodată bani pentru proiectul doamnei Firea, însă vor să dea bani pentru retehnologizarea sistemului centralizat de încălzire. N-au specificat dacă este vorba de ţevi sau de CET-uri. Şi au mai transmis şi faptul că, începând din anul 2017, vor să pună o taxă de mediu pentru coşurile de fum. Adică pentru orice tip de centrală de apartament“, a declarat Ştefănel, consilier local la Sectorul 4

În urmă cu un an, Directiva europeană spunea că, începând cu 26 septembrie, se produc şi se vând în toată Europa, inclusiv în România, centrale termice eficiente termic şi nepoluante. Câteva luni s-a vorbit despre necesitatea ca peste 1,5 milioane de români să-şi schimbe vechile centrale de apartament, ceea ce ar fi însemnat ca posesorii centralelor de apartament să bage adânc mâna în buzunar.

Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nu este nimeni obligat prin lege să-şi schimbe centrala. Potrivit lui Ştefănel, reţeaua primară a RADET, în jur de 1.000 de kilometri, este făcută ciur. „Pierderile RADET sunt de 30%. Asta înseamnă undeva la 25 de milioane de euro pe an. Pierderi. De asta s-a ajuns la datoria istorică. Această problemă trebuie discutată în CSAT, pentru că este de siguranţă naţională. Preşedinteşe ţării ar trebui să se implice“, ne-a declarat fostul edil general.