Presiunea diplomatică a Europei de a se apropia de China pe fondul epidemiei de coronavirus, printr-o scrisoare deschisă care solicita legături mai calde cu Beijing, a căzut în fața cenzorilor chinezi.

China Daily, oficiosul Partidului Comunist aflat la conducerea țării, a publicat miercuri o scrisoare a ambasadorilor UE care solicitau o mai mare cooperare cu Beijing, în ceea ce părea a fi o încercare europeană de a acapara lipsa conducerii globale a SUA în timpul pandemiei.

Totuși, spre consternarea mai multor diplomați ai UE, versiunea publicată ștergea referințele la coronavirusul mortal originar din China și care s-a răspândit de acolo.

Un purtător de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, serviciul extern al UE, a declarat că Bruxelles-ul a regretat că scrisoarea inițială nu a fost „publicată integral de China Daily” și a remarcat că nu ar fi putut fi publicată fără o lumină verde a ministerului de externe al Chinei.

Totuși, scrisoarea ambasadorilor era evidentă pentru lipsa de critică. În timp ce s-au referit în mod blând la „drepturile omului”, ambasadorii au evitat să menționeze lagărele de internare chineze din Xinjiang, represiunile împotriva protestelor pro-democrație din Hong Kong și dispariția denunțătorilor.

Sigur a deranjat afirmația din scrisoarea UE că „parteneriatul nostru a devenit suficient de matur pentru a permite discuții sincere” cu privire la diferențele dintre cele două tabere.