Evenimentul Zilei > International > Summitul UE de la Sofia. Țară din EUROPA menţionată cu ASTERISC și NOTĂ de SUBSOL
Summitul UE de la Sofia. Țară din EUROPA menţionată cu ASTERISC și NOTĂ de SUBSOL

Summitul UE de la Sofia. Țară din EUROPA menţionată cu ASTERISC și NOTĂ de SUBSOL

Președinția bulgară a Consiliului UE a organizat joi, la Sofia, summitul UE-Balcanii de Vest. În declarația finală a summitului, cuvintele "aderare" și "extindere" nu există, fiind reafirmat doar ”sprijinul fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest”.

În conferința de presă comună cu liderul CE, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul bulgar, Boiko Borisov, nu și-a putut ascunde nemulțumirea pentru rezultatul reuniunii. Adresându-se jurnaliștilor occidentali, el a vorbit de importanța aderării statelor din Balcanii de Vest la UE și a atras atenția asupra implicării unor alte forțe, precum Rusia, în această regiune. 

La summitul de la Sofia, liderii Uniunii Europene și ai statelor membre UE, împreună cu partenerii din Balcanii de Vest, inclusiv reprezentanții autoproclamatului stat Kosovo, au semnatm cum spuneam o Declarație și o Anexă, în care Kosovo este menționat cu asterisc și notă de subsol.

De exemplu, potrivit rts.rs,  la unul dintre punctele Anexei (Sprijinirea reconcilierii și bunelor relații de vecinătate în Balcanii de Vest) se menționează „sprijinirea luptei împotriva impunității prin Mecanismul Instanțelor Penale Internaționale și Tribunalul special pentru crime de război din Kosovo*, prin intermediul EULEX”.

Iar la nota de subsol se menționează: „Această denumire nu aduce atingere statutului și este în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU și cu poziția Curții Internaționale de Justiție referitoare la declarația de independență a Kosovo”.

În schimb, ”Președintele Klaus Iohannis a apreciat faptul că Declarația Summitului reflectă angajamentul Uniunii față de regiunea Balcanilor de Vest, precum și atașamentul față de principiul meritelor proprii, în sensul că fiecare partener este evaluat individual în funcție de rezultatele obținute”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.