Federica Mogherini a îndemnat părţile „să profite de acest impuls„ „Această eliberare este mărturia muncii şi determinării celor care – printre ei societate civilă, activişti şi experţi juridici – au lucrat neobosit pentru acest rezultat„, a transmis Federica Mogherini, urându-le celor eliberaţi „recuperare grabnică din încarcerarea istovitoare”.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a exprimat un sentiment de „uşurare”, iar preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a împărtăşit „bucuria profundă” faţă de eliberarea cineastului Oleg Senţov, câştigător al prestigiosului Premiu Saharov pentru apărarea drepturilor omului, acordat de legislativul UE, scrie Agerpres.

La Paris, ministrul de externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a salutat şi el în schimbul de prizonieri un „gest care demonstrează voinţa Rusiei şi a Ucrainei de a reînnoda dialogul” şi care „va contribui la restabilirea unei atmosfere de încredere între părţile din cadrul de negocieri în format Normandia”.

Un summit de pace în acest format, reunindu-i pe liderii ucrainean, rus, german şi francez, ar putea fi organizat în septembrie, pentru prima dată din octombrie 2015.

„Franţa, alături de Germania, va susţine eforturile celor două părţi în vederea obţinerii de noi progrese concrete în săptămânile următoare. Prioritatea merge către consolidarea încetării focului, dezangajare şi retragerea armelor grele, deminare şi punerea în aplicare de măsuri umanitare de urgenţă în favoarea populaţiei din Donbas„, a subliniat ministrul francez, citat de AFP.

Jean-Yves Le Drian va participa luni, la Moscova, la un consiliu de cooperare ruso-francez pe probleme de securitate, la care va fi prezent şi ministrul apărării, Florence Parly, în prima reuniune în acest format ‘2+2’ de când Rusia a anexat Crimeea, în 2014
Și preşedintele american Donald Trump a salutat sâmbătă, pe Twitter, schimbul de prizonieri efectuat între Rusia şi Ucraina, văzând în el „poate primul pas uriaş spre pace„, după cinci ani de conflict, transmit AFP şi Reuters.

„O veste foarte bună, poate un prim pas uriaş spre pace”, a transmis preşedintele SUA despre îndelung aşteptatul schimb de prizonieri, ce ar putea anunţa un dezgheţ în relaţiile între Moscova şi Kiev, grav deteriorate după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia.

Emisarul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, s-a declarat „foarte mulţumit să-i vadă pe marinarii ucraineni întorcându-se acasă şi schimbul de prizonieri Ucraina-Rusia”.

„Sper că aceasta va contribui la o nouă dinamică pentru alte schimburi de prizonieri, o încetare a focului reînnoită şi progrese în punerea integrală în aplicare a acordurilor de la Minsk”, semnate în 2015, dar a căror componentă politică a rămas literă moartă, a adăugat emisarul american pe Twitter.

„Chemăm Rusia să-i elibereze imediat pe toţi ceilalţi ucraineni, inclusiv pe membrii comunităţii tătare din Crimeea, care rămân închişi pe nedrept”, a notat el.

”Continuăm să îndemnăm Rusia să-şi onoreze angajamentele din cadrul acordurilor de la Minsk şi să predea Ucrainei controlul Crimeei”, anexată în 2014, a mai arătat responsabilul american.

Te-ar putea interesa și: