Pe agenda reuniunii figurează şi situaţia din Siria, programul nuclear iranian, dar şi refuzul companiilor aeriene Beijing de a plăti o nouă taxă de poluare pretinsă de europeni.

"China este gata să participe la găsirea unei soluţii pentru criza datoriilor din Europa", a afirmat şeful guvernului de la Beijing, în deschiderea summitului.

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a cerut însă un acces europene pe piaţa chineză. El a spus că trebuie să existe "un joc cu arme egale, un acces mai bun pe piaţa chineză pentru firmele din UE şi o mai bună protecţie a drepturilor proprietăţii industriale".

Agenţiile de presă amintesc faptul că Beijingul nu a făcut până acum nici o promisiune concretă de ajutorare a Europei, înglodată datorii.

În paralel cu summitul sino-european de la Beijing, actualul vicepreşedinte chinez şi viitor al statului comunist, Jinping, s-a deplasat ieri, la Washington, unde s-a întâlnit, printre alţii, şi cu liderul american Barack Obama.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0MYfVS0UOns" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>