Evenimentul Zilei > International > UE se distanțează de China. „Vom continua să sprijinim oamenii din Hong Kong”
UE se distanțează de China. „Vom continua să sprijinim oamenii din Hong Kong”

UE se distanțează de China. „Vom continua să sprijinim oamenii din Hong Kong”

În ciuda legăturilor și intereselor reciproce, UE se străduiește să ia măsuri de descurajare a caracterului represiv al regimului de la Beijing. Iată ce scrie La Libre Belgique.

Cum să reacționăm faţă de legea drastică de securitate impusă de Beijing la Hong Kong începând cu 30 iunie? Cazul provoacă îngrijorarea europenilor, care asistă la o degradare a relațiilor lor cu China, dar se străduiesc să găsească o postură comună adecvată pe care să o adopte în fața acestui gigant geopolitic. „Am propus să lucrăm pe o abordare coordonată, cu un amestec de acțiuni la nivelul UE și la nivelul statelor membre”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene, pe 13 iulie. Prin urmare, marți seară, Cei 27 au adoptat, printr-o procedură scrisă, o listă de dispoziții care vizează denunțarea situației actuale din Hong Kong.

Uniunea Europeană va limita în special exporturile de echipamente utilizabile pentru supraveghere și represiune în Hong Kong. Alte măsuri vizează, de exemplu, să ajute populația fostei colonii britanice și să îi permită să călătorească ușor în Europa prin acordarea de vize, burse și schimburi academice. „Mesajul nostru este dublu. În primul rând, oamenilor din Hong Kong, le-am exprimat sprijinul UE pentru autonomia și libertățile lor fundamentale. Vom continua să sprijinim oamenii din Hong Kong”, a promis dl Borrell, acum două săptămâni.El a adăugat: „Pentru China, mesajul este că acțiunile recente schimbă regulile. Acest lucru va necesita o revizuire a abordării noastre și va avea în mod clar un impact asupra relației noastre. Aceste măsuri trebuie să aibă un impact asupra exporturilor de arme, inclusiv a celor cu dublă utilizare, civilă și militară. Considerăm logic să tratăm Hong Kong-ul în același mod în care tratăm China continentală”, care este deja lovit de astfel de măsuri, a insistat și şeful diplomaţiei germane Heiko Maas, a cărui țară deține președinția Consiliului UE.La rândul său, China a anunțat marți suspendarea acordurilor de extrădare între Hong Kong și trei țări occidentale (Canada, Australia, Regatul Unit), care au criticat impunerea de către Beijing a unei legi controversate de securitate pe teritoriul autonom. Această măsură de represalii a Beijingului pare în mare măsură simbolică, întrucât aceste state au suspendat deja unilateral aceste tratate pentru a protesta împotriva noii legislații”, scrie La Libre Belgique.