La finalul Conferinţei interguvernamentale de aderare UE – Serbia, desfăşurată la Bruxelles, Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate şi extindere, a subliniat că politica de extindere şi integrarea Balcanilor Occidentali în UE constituie ”un obiectiv strategic important pentru UE şi statele membre”. Dar se impune revizuirea matodologiei de aderare, ceea ce va face negocierile ”mai credibile şi predictibile pentru toate părţile”, a declarat comisarul european, arată Agerpres.

Discuția a ajuns în acest punct după ce Franţa – susţinută de Danemarca şi Olanda – a blocat, în luna octombrie, lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. Opinia oponenților: cele două țări au nevoie de reforme suplimentare în administraţie şi în sistemul de justiţie înainte să devină țări membre.
În prezent, procesul de aderare presupune negocierea a 35 de capitole, prin care statul candidat trebuie să-şi alinieze legislaţia la cea a Uniunii Europene. Acordul de aderare are loc după încheierea tuturor capitolelor de negociere.

Amintim și că, în noiembrie, francezii au declarat că UE ar trebui să se concentreze prioritar pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.