UE este gata să-și creeze propria rezervă de arme, iar țările europene să-și pună în comun capacitatea de apărare.
Uniunea Europeană consideră că Apărarea este una dintre prioritățile viitorului și o demonstrează. Astfel, statele membre vor avea o rezervă de arme pentru a putea recurge la ea atunci când se va considera necesar, așa cum a anunțat, luni, comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton, într-un interviu. "Vom pune în comun capacitatea noastră de apărare", a spus liderul francez la doar câteva zile după ce președinta Ursula von der Leyen a anunțat propunerea de a efectua achiziții comune de material militar, cu un model similar cu cel al vaccinurilor împotriva Covid sau al energiei.
Breton clarifică că aceasta este o propunere pe termen mediu care decurge dintr-o investiție comună și, ulterior, construirea acelei rezerve. Scopul, spune el, este să intrăm într-o "economie de război pentru a furniza Ucrainei ceea ce are nevoie, dar și pentru propria noastră securitate". Totuși, important este că aceste stocuri vor fi în mâinile țărilor, nu ale Comisiei Europene, după cum a clarificat comisarul francez, al cărui rol a fost și el întărit în ultimele luni, scrie 20minutos.es.
"Fără îndoială, trebuie să învățăm că Apărarea este acum ceva fundamental pentru viitorul UE. Este o chestiune de adaptare, iar statele membre se pregătesc deja", susțin surse comunitare consultate de mass-media, care recunosc că "nu va fi ușor pentru că a fost o problemă care nu a fost niciodată pe masă".
În acest context, la Bruxelles se combină mesajul cu inițiative care vizează deja investițiile militare. Poate cea mai clară - și parțial controversată - expresie în acest sens a fost spusă cu multe luni în urmă de Înaltul Reprezentant, Josep Borrell. "Nu putem fi erbivori într-o lume a carnivorelor", a spus el, comparând UE cu o "grădină", în timp ce restul planetei este "jungla".
UE trebuie să învețe limba ”puterii dure”
Contextul este tocmai faptul că Uniunea Europeană trebuie să învețe limba "puterii dure" pentru că ordinul Rusiei o cere. "Dacă vrem să supraviețuim, trebuie să fim ceva mai mult. Trebuie să ne dotăm cu mijloace pentru a face față acestor amenințări", a adăugat șeful diplomației europene.
Astfel, în ianuarie, comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton, a propus alocarea a 3.000 de milioane de euro unui nou plan de creștere a producției de echipamente de apărare, inspirat de programul istoric de achiziții de anul trecut pentru a ajuta la furnizarea de obuze de artilerie Ucrainei.
Daniel Gil , analist la The Political Room specializat în UE, a explică pentru "20minutos" că este gata, dar întrebarea nu este dacă să se investească mai mult în Apărare sau nu, pentru că "există deja un consens acolo". În acest fel, cheia o reprezintă modalitatea.
"Trebuie să ne întrebăm ce înțelegem prin cheltuieli de apărare și, mai ales, care sunt axele acesteia", amintește expertul. Franța, de exemplu, nu separă cheltuielile pentru apărare de politica industrială europeană; ar trebui să fie "încă un picior pentru a întări acea industrie", într-un fel de protecționism cel puțin în zona respectivă. "Din punct de vedere francez, toate cheltuielile militare trebuie să fie supuse reindustrializării". (Traducerea-Rador)