UE, program permanent pentru achizițiile comune de gaze. Conform unui document și declaraţiilor unor oficiali pentru Reuters, Comisia Europeană a propus ca programul UE privind achizițiile comune de gaze să devină permanent.
Propunerea vine după ce cererea a depășit așteptările în urma primelor licitații ulterioare lansării politicii de achiziţie de combustibili care nu provin din Rusia.
Cum vrea UE să cumpere gaze
UE a lansat anul acesta programul privind achiziţia comună de gaze, după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa în 2022, prețurile la energie ajungând astfel la niveluri record.
În timp ce UE și-a recompletat de atunci rezervele de gaze naturale până la peste 90% din capacitatea de stocare, iar piața este relativ în declin, autorităţile de la Bruxelles încă se teme de o eventuală luptă pentru resurse pe fondul unui viitor eveniment neașteptat, cum ar fi explozia gazoductului Nord Stream 2 de anul trecut.
Programul temporar trebuia să expire în decembrie, dar Comisia a propus ca acesta să devină permanent ca parte a unei renovări mai ample a normelor UE privind piața gazelor.
În conformitate cu propunerea Comisiei, obţinută de Reuters, companiile din UE ar avea permanent opțiunea de a cumpăra combustibil în comun. Participarea ar fi voluntară, dar dacă UE s-ar confrunta cu o criză a aprovizionării cu combustibil, achiziţia în comun ar deveni obligatorie, pentru a evita ca țările UE să concureze pentru aceleași volume limitate.
„Este stabilit, funcționează, numărul companiilor este în creștere”, a spus un înalt oficial al UE despre achiziţia comună de gaze.
Achizițiile comune de gaze au mers mai bine decât se spera
În ciuda scepticismului inițial din partea surselor din industrie cu privire la folosirea programului de către companii, UE a adunat până acum o cerere pentru mai mult de 27 de miliarde de metri cubi de gaz - dublu față de cele 13,5 miliarde de metri cubi pe care și-ar fi propus să o achiziţioneze în comun.
Cu toate acestea, nu este clar cât de mult din această cerere a fost tradusă în contracte ferme. UE nu este implicată în negocierile comerciale care urmează - iar companiile nu sunt obligate să dezvăluie atunci când semnează contracte.
Noua propunere a UE ar cere companiilor să raporteze atunci când semnează contacte prin intermediul programului de achiziţie. Negociatorii din statele membre ale UE și Parlamentul European - care trebuie să aprobe împreună noi legi ale UE - vor discuta propunerea în cursul acestei luni, propunându-şi să finalizeze legea până la sfârșitul anului.
Criza aprovizionării
Țările încă negociază cum să definească o „criză a aprovizionării” care ar declanșa procesul de achiziţie comună obligatorie și analizează o potenţială extindere a achiziției în comun şi la alte produse energetice, cum ar fi hidrogenul, a spus înalt oficial al UE.
Propunerea sugerează extinderea programului pentru a sprijini proiectul Băncii Europene de Hidrogen care va fi lansat în noiembrie. Achizițiile comune reprezintă doar o parte din cererea totală de gaze a UE de aproximativ 360 de miliarde de metri cubi, dar urmăresc să ajute țările să se pregătească pentru iarnă, când cererea de gaze pentru încălzire a Europei atinge vârfuri.
UE se îndreaptă spre această iarnă cu rezervoarele sale de stocare a gazelor neobișnuit de pline, până la 93% din capacitate, arată datele Gas Infrastructure Europe. UE a promis că va renunța la combustibilii fosili din Rusia până în 2027.
Importurile europene de gaze rusești – principala modalitate prin care Rusia trimitea gaze în Europa – au scăzut de când Rusia a invadat Ucraina, dar țările UE au făcut eforturi pentru a renunța la gazul natural lichefiat rusesc. Programul de achiziţie în comun nu se referă şi la gazele din Rusia. (REUTERS, traducere RADOR)