Miniştrii europeni de Finanţe au semnat un acord pentru a subvenţiona preţurile la combustibilii utilizaţi în gospodărie. Companiile afectate de creşterea preţurilor la energie vor beneficia de ajutor, mai ales după invazia produsă de Rusia în Ucraina.
Ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, a declarat că miniștrii europeni de Finanţe au hotărât să subvenționeze preţurile la combustibilii folosiți în gospodărie. Și firmele afectate de facturile la energie vor avea parte de sprijin. Decizia autorităților a venit după ce Rusia a atacat Ucraina, transmite Reuters.
„Războiul din Ucraina a condus la o creştere semnificativă a preţului materiilor prime, în special la gaze naturale şi alimente. Acesta cere un răspuns economic coordonat din partea statelor europene”, a declarat Bruno le Maire la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din statele membre UE.
Bruno le Maire a mai explicat că strategia comună are la bază propunerile Comisiei Europene privind relaxarea restricţiilor cu privire la ajutoarele de stat, dar și nevoile necesare pentru un trai decent.
Anunțul făcut de Ministrul francez de Finanțe
„Această strategie se bazează pe trei aspecte. Primul, sprijin pentru toate gospodăriile afectate de creşterea semnificativă a preţului combustibililor. Acest lucru l-am făcut în Franţa şi multe alte state europene au făcut acelaşi lucru, sau intenţionează să facă asta”, a spus Bruno le Maire. „Ar fi vorba de o reducere de preţ la pompă. Multe persoane nu au altă alegere decât să meargă cu maşina la muncă. Sprjinul pentru gospodării îl considerăm necesar”, a apreciat Bruno le Maire.
Cea de a doua măsură de sprijin ar ajuta companiile cele mai afectate de creşterea preţului gazelor naturale. Acestea vor beneficia de împrumuturi garantate de guvern, mai ales firmele în care curentul este o mare necesitate.
Cea de a treia măsură încearcă diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru a deveni independenţi de Rusia, furnizorul care livrează 45% din gazele naturale.
„Trebuie să ne construim independenţa energetică cât mai curând posibil. Trebuie să ne accelerăm investiţiile, să ne diversificăm sursele de energie, să ne diversificăm sursele de aprovizionare, să ne refacem stocurile”, a mai apus oficialul francez, potrivit sursei citate de Agerpres.