Uniunea Europeană își va ține frontierele externe închise pentru cei mai mulți dintre cetățenii străini și după 1 iulie, au anunțat mai mulți oficiali europeni.
14 țări se vor afla pe lista celor ale căror cetăţeni vor putea călători pe teritoriul Uniunii Europene, printre acestea aflându-se Australia, Canada şi Thailanda. Oficialii europeni au stabilit că și cetățenii chinezi vor putea intra în Uniunea Europeană, dar numai după ce Beijingul va ridica interdicţiile aplicate cetăţenilor UE.
Consiliul European a iniţiat procedura scrisă oficială pentru a aproba acest acord care survine la trei luni după ce UE, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi-au închis graniţele pentru călătoriile non-esenţiale. Măsura a avut drept scop limitarea răspândirii noului coronavirus și a pandemiei de COVID-19 pe teritoriul statelor membre.
La acest acord s-a ajuns după săptămâni de discuţii și negocieri intense între statele membre UE cu privire la numele ţărilor pentru ai căror cetăţeni urmează să fie redeschise frontierele externe. Regulile vor ţine cont de factori epidemiologici, precum numărul noilor cazuri de infectare şi tendinţa stabilă sau descrescătoare a cazurilor.
Lista propusă de reprezentanții europeni conţine 14 ţări, respectiv Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay. Acestora li se vor adăuga China, sub rezerva reciprocităţii, dacă statul asiatic își va redeschide granițele pentru cetățenii UE. De asemenea, Andorra, Monaco, Vatican şi San Marino ar urma să fie de asemenea admişi.
Pe această listă nu au mai avut loc SUA, cea mai afectată ţară de pandemia cu noul coronavirus din punct de vedere al numărului de decese şi de infectări, dar nici alte state în care sunt înregistrate un număr foarte mare de îmbolnăviri precum Brazilia sau Rusia.
Lista propusă de oficialii europeni va fi revizuită la fiecare două săptămâni. Controlul la frontieră este o competenţă naţională a statelor, iar UE se străduieşte să se coordoneze cât mai bine, în contextul în care libera circulaţie se reia în spaţiul Schengen odată cu ridicarea restricţiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus.
China a ales expansionismul! Numai Germania și UE mai acordă credit Beijingului!