În 10 ani burgerii nu vor mai fi la fel cum îi cunoaștem acum. Comisia Europeană are planuri mari, iar parte din ele sunt absolut șocante.
Cheeseburgerii în 2030 vor fi departe de ceea ce numim azi cheesburger – cel puțin acesta este planul în capitala Belgiei. Strategia Farm to Fork ( n.r. Din fermă în furculiță), a dezvăluit recent Comisia Europeană, urmărește să schimbe obiceiurile alimentare pe întregul continent în următorul deceniu, pentru a face sistemul durabil și mai durabil, și pentru a oferi populației hrană sănătoasă la un preț accesibil.
Strategia include un set de propuneri legislative, cu miza de a face, cel puțin pe hârtie, alimentele europene mai sănătoase, mai hrănitoare, mai bazate pe plante și, nu în ultimul rând, cu scopul de a determina alegerile sănătoase ale consumatorilor în cunoștință de cauză, notează Politico.eu.
După cum sugerează și numele, programul Comisiei Europene va afecta întregul lanț de aprovizionare alimentară - de la modul în care se cultivă alimentele până la masa finală din farfuriile europenilor. Publicația a analizat cum ar putea arăta burgerul ideal al UE, în viitor, dacă strategia va fi pusă în aplicare.
Chifla burgerului nu va mai fi congelată, ci proaspătă, provenind de la firmele de panificație locale. Mai mult, grâul din care va fi făcută făina necesară va fi produs în UE, și nu importat, o atenție deosebită dându-se făinii integrale pentru aceste chifle, ca alternativă și mai sănătoasă.
În loc de carne, burgerul va conține o chiftea din legume sau pe bază de insecte, în încercarea Comisiei Europene, de a adopta mai ales o dietă bazată pe plante, în detrimentul cărnii procesate. De aceea strategia include cercetări pentru descoperirea de proteine alternative din plante, insecte, sau din vietăți marine.
Iar dacă veți dori să consumați totuși un burger tradițional cu carne, cu siguranță că porția de carne pe care o veți mânca va fi mai mică decât cea de azi, rațiunea fiind că în UE consumul de carne roșie este prea mare și nesănătos. UE vrea ca o decadă de acum încolo cumpărătorii să fie capabili să știe totul despre valorile nutritive și originea brânzei pe care o cumpără, în vederea producerii de hrană sănătoasă în mod sustenabil.
Produsele de natură vegetală se vor găsi din plin în burgerul viitorului. Acesta va conține vegetale proaspete, deoarece Bruxelles-ul dorește să crească consumul de fructe și legume în uniune. Aceste vegetale vor fi cultivate mult mai atent decât azi, scăzându-se la jumătate cantitatea de pesticide și fertilizatori chimici, cu un accent pe dezvoltarea fermelor organice.
Ketchupul și maioneza - aceste două condimente în mod tradițional folosite într-un burger, și care conțin, de fapt, foarte multe grăsimi, zahăr și sare vor dispărea. Super burgherul viitorului av fi absolut sănătos, astfel că în locul acestor condimente se vor regăsi alternative pe bază de sfeclă roșie și ardei paprika. Comisarii europeni discută inclusiv despre prețul la care se va vinde noul burger, ideea este ca acesta să fie accesibil pentru toată lumea.