UE scoate Panama, alături de alte șapte țări, de pe lista așa-ziselor paradisuri fiscale

UE scoate Panama, alături de alte șapte țări, de pe lista așa-ziselor paradisuri fiscale

Uniunea Europeană a eliminat marți opt țări, printre care Panama și Coreea de Sud, de pe lista neagră a paradisurilor fiscale, după ce acestea s-au angajat să-și rezolve problemele, se afirmă într-o declarație oficială a Uniunii.

Tunisia, Mongolia, Macao, Grenada, Emiratele Arabe Unite și Barbados au fost, de asemenea, scoase de pe lista respectivă de către miniștrii de finanțe din UE. Decizia survine la doar câteva săptămâni după ce UE a făcut publică o listă inițială care includea 17 țări non-membre UE. Decizia a atras critici din partea activiștilor care susțin că angajamentul UE de a combate evaziunea fiscală, după scurgerile de informații "Panama Papers" de anul trecut, nu mai este la fel de puternic.

"Opt state au fost scoase de pe lista UE a țărilor necooperante din motive fiscale, în urma angajamentelor luate la cel mai înalt nivel politic, de către aceste state, de a remedia problemele puse în vedere de UE", se afirmă în declarația UE. Cele opt țări se vor afla acum pe o "listă gri" a țărilor care și-au asumat angajamente nespecificate față de UE în ceea ce privește reforma legilor fiscale. Lista neagră se referă acum la doar nouă state: Samoa Americană, Bahrain, Guam, Insulele Marshall, Namibia, Palau, Santa Lucia, Samoa și Trinidad-Tobago. Miniștrii au fost de acord că "eliminarea de pe listă este justificată în lumina unei evaluări a angajamentelor asumate de aceste state pentru rezolvarea deficiențelor semnalate de UE", susține aceeași declarație. "În fiecare caz, angajamentele au fost susținute prin scrisori semnate la cel mai înalt nivel politic". Listele au apărut la un an de la scurgerile de informații "Panama Papers" – când o cantitate enormă de date ale unei importante firme de avocatură din Panama au fost furate și făcute publice, astfel încât orice utilizator de internet a putut afla cum își pun de-o parte valori bogații lumii. UE a examinat inițial un număr de 92 de țări pentru întocmirea listei, aceasta urmând să fie actualizată periodic.(Reuters)

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News