Parlamentul European a aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, mărirea cofinanţării UE pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE), care se implementează în mai multe state membre, inclusiv România.
Creşterea ratei de cofinanţare a fost propusă de Comisia Europeană la solicitarea României. În cadrul unei reuniuni a Consiliului European, preşedintele Traian Băsescu a solicitat creşterea ratei de cofinanţare astfel încât să se vină în ajutorul beneficiarilor şi în sprijinul dezvoltării regiunilor mai sărace şi predispuse să fie afectate în continuare de criza economică şi financiară.
Noul regulament adoptat prevede creşterea temporară cu 10 puncte procentuale a contribuţiei europene în proiectele comunitare. Astfel, dacă până acum cofinanţarea României pe un astfel de proiect era de 15% din totalul sumei, de acum aceasta se reduce la 5%, restul de 95% urmând să fie acoperiţi de către Uniunea Europeană.
Formalităţile pentru ca România să primească banii în avans vor fi făcute de Ministerul Afacerilor Europene. Leonard Orban, şeful acestei instituţii, a explicat pentru EVZ care vor fi efectele deciziei recente a Parlamentului European şi ce etape avem de parcurs.
EVZ: Care ar fi principalele efecte ale acestei decizii asupra proiectelor româneşti?
Leonard Orban
: În primul rând va creşte rata de absorbţie a fondurilor europene alocate prin intermediul instrumentelor structurale. Însă, va trebui să pregătim intrarea în vigoare a acestei măsuri.
Din această săptămână vom avea întâlniri informale cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a pregăti cererea de solicitare a creşterii ratei de cofinan ţare a UE cu zece puncte pro centuale, astfel încât atunci când decizia va fi aprobată şi publicată în gazeta oficială a UE să putem imediat transmite solicitarea, iar primii bani să intre la bugetul naţional în cursul acestui an.
Care sunt paşii de parcurs în perioada următoare?
Ministerul Afacerilor Europene, în numele României, va transmite cererea oficială de apli care a acestui mecanism pen tru programele operaţionale a căror rată de cofinanţare este de aproximativ 85%.
Este vorba despre Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.
Ce termen de aplicabilitate va avea noua măsură?
Măsura va avea ca termen de aplicabilitate 1 ianuarie 2010 – mai 2012. Mai precis, cererile se referă la cheltuielile rambursate de Comisia Europeană începând cu 1 ianuarie 2010.
Iniţial era avansată o sumă de aproximativ 700 de milioane de euro care ar reveni României, plată în avans, ca urmare a aplicării deciziei de mărire a cofinanţării.
Da, în forma iniţială a propunerii Comisiei Europene. În momentul de faţă ne aşteptăm ca efectul măsurii să se situeze, per ansamblu, între 150 şi 200 de milioane de euro. Nu putem însă preconiza care va fi cifra exactă, pentru că valoarea depinde de deblocarea procesului de rambursare şi de dimensiunea cererilor de rambursare care vor fi transmise Comisiei până în luna mai a anului viitor. Iar când spun asta vorbesc nu de proiecte, ci de programe operaţionale.
Pentru ce vor putea fi alocaţi banii?
Banii vor putea fi alocaţi pentru toate programele operaţio nale, pentru toate proiectele derulate sau în curs de derulare.
Astfel, pentru celelalte trei programe, cel de transport, mediu şi asistenţă tehnică, unde rata de cofinanţare medie este circa 80%, va trebui să modificăm programele, să creştem cofinanţarea la 85% şi, ulterior, să facem solicitarea de majorare a cofinanţării.
Toate aceste modificări le vom efectua în lunile ianuarie şi februarie 2012, astfel încât solicitarea pentru celelalte trei programe să o putem trimite în luna februarie. Modificările nu sunt complicate şi nu necesită multe etape.
Va scădea numărul proiectelor finanţate din FEDR şi FSE, care urmează să fie aprobate, în urma aplicării acestei măsuri?
Da, atunci când se aplică decizia respectivă, va putea fi finanţat un număr mai mic de proiecte, dar nu reprezintă o problemă, pentru că, dacă ne uităm la rata de absorbţie pe care o avem, putem spune că această propunere a Comisiei ne dă o gură de oxigen.
Nu se pune problema ca unele proiecte să fie scoase de pe listă ca urmare a aplicării acestei măsuri. Chiar dacă pe unele programe există o supracontractare până la urmă se vor crea rezerve care să compenseze. Mă refer la economiile din cadrul programelor operaţionale.
Care este rata de contractare în prezent?
În prezent, rata de contractare este satisfăcătoare, de aproximativ 60%, dar pe unele axe prioritare putem vorbi chiar de o supracontractare. Însă, în mod cert se vor crea anumite economii fiindcă unele proiecte nu vor ajunge să fie finanţate.
Pentru unele proiecte vom fi obligaţi să retragem finanţarea şi astfel se vor crea economii şi banii vor fi alocaţi pentru axele unde valoarea proiectelor contractate depăşeşte bugetul alocat.
10 puncte procentuale
reprezintă nivelul cu care a crescut contribuţia europeană prin noua măsură adoptată. Majorarea ratei de cofinanţare a fost realizată la cererea României.

Citiţi şi:

  • Secretul care nu ne permite să absorbim fonduri UE