Comisia Europeană a aprobat, marţi, construirea Drumului Expres între oraşele Craiova şi Piteşti, Este un obiectiv strategic pentru regiune, cu efecte economice și sociale.
Comisia Europeană a aprobat marţi construirea Drumului Expres între oraşele Craiova şi Piteşti. Uniunea Europeană va contribui, prin intermediul politicii de coeziune, cu suma de 726 de milioane de euro la crearea noii legături, de 121 km, dintre cele două oraşe, a informat Executivul comunitar printr-un comunicat preluat de Agerpres.
Proiectul ar trebui finalizat până la sfârşitul lui 2023 şi face parte din reţeaua transeuropeană de transport. Include construirea a două benzi de circulaţie în fiecare direcţie, 10 tronsoane de racord şi 75 de poduri sau pasaje.
În regiune numărul deceselor este cu 5,8% peste media națională
"Noul drum expres va îmbunătăţi traficul în regiune, unde în prezent deplasarea se desfăşoară cu viteze medii sub 60 km/h, iar numărul deceselor este cu 5,8% peste media din România. Reducerea timpului de călătorie între Craiova şi Piteşti va diminua costurile de transport şi va spori eficienţa economică a reţelei rutiere din România.
Eliminarea traficului pe distanţe lungi din zonele construite va reduce congestia, poluarea, precum şi numărul accidentelor şi va îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor. Acest drum va crea locuri de muncă temporare şi ar trebui să stimuleze comerţul în zonă, generând astfel dezvoltare economică şi sporind accesul la locuri de muncă", se menţionează în comunicat.
Drumul Expres Craiova-Piteşti urmează să deservească în condiţii bune traficul de tranzit internaţional, de mărfuri şi persoane de pe teritoriul României. Va asigura mobilitatea şi conectivitatea regiunii sud-vestice a ţării cu reţeaua naţională TEN-T Core.
Proiectul prevede construcţia a 121,185 kilometri de drum expres nou cu profil 2x2, incluzând construcţia a 10 noduri rutiere, 75 poduri/pasaje, 26 de intersecţii nivel divizat fără acces, 4 parcări de scurtă durată, 4 spaţii de servicii, 3 centre de întreţinere şi de deszăpezire, arată datele publicate pe site-ul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Firmele lui Dorinel Umbrărescu au realizat mai bine de jumătate din tronsonul 2
În 2021 am putea circula pe autostradă de la Sibiu la Cluj-Napoca, nota Digi 24 la începutul anului. Ar putea fi finalizați 24 de kilometri de autostradă dintre nodul Alba Iulia Nord și Aiud. Din Autostrada Transilvania sunt șanse să fie gata anul acesta și tronsonul Târgu Mureș-Ungheni. Potrivit Digi 24, în ceea ce privește Drumul expres Craiova-Pitești, firmele lui Dorinel Umbrărescu au realizat deja mai bine de jumătate din lucrările la tronsonul 2, Robănești si Valea Mare, care are o lungime de 40 de kilometri.