UE ne cere să strângem cureaua

UE ne cere să strângem cureaua

Consiliul miniştrilor de Finanţe ai statelor membre UE a cerut României să reducă până în 2011 deficitul bugetar sub de 3% din Produsul Intern Brut, plafon maxim stabilit la nivelul blocului comunitar, în cadrul procedurii de deficit excesiv, au declarat pentru Reuters oficiali europeni.

Printre cele mai importante recomandări ale Comisiei Europene privind reducerea deficitului României se numără reducerea cheltuielilor salariale din sectorul public şi reformarea sistemului pensiilor de stat.

Consiliul miniştrilor de Finanţe a avizat recomandările transmise pe 24 iunie de Comisia Europeană (CE), stabilind obiective similare de reducere a deficitului bugetar şi pentru Ungaria şi Lituania. Polonia şi Letonia trebuie să coboare indicatorul sub pragul de 3% din PIB până în 2012.

Procedura de deficit excesiv poate conduce la amenzi pentru ţările din zona euro care încalcă persistent pragul maxim de 3% din PIB, în timp ce sancţiunea cea mai severă pentru statele membre din afara zonei euro este blocarea fondurilor comunitare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condiţie pentru adoptarea Euro

Menţinerea deficitului public sub 3% din PIB reprezintă totodată un criteriu pentru adoptarea euro.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, declara recent că bugetul general consolidat a înregistrat în primul semestru un deficit de 14,418 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, cu 0,03 puncte procentuale sub limita maximă convenită cu FMI.

România şi-a asumat, prin acordurile de finanţare încheiate cu FMI şi UE, precum şi prin bugetul revizuit pe 2009, obiective de reducere a deficitului bugetar la 5,1% din PIB în acest an după metodologia europeană de calcul, respective 4,6% după metodologia autohtonă, 4,1% din PIB în 2010 şi, respectiv, sub 3% din PIB în 2011, de la 5,4% din PIB în 2008.