UE, liber la comerțul cu cereale din Ucraina fără taxe vamale. Un acord care ar putea aduce haosul în Europa

Agricultura Sursa foto: Arhiva EVZ

UE a ajuns la un acord provizoriu privind acordarea producătorilor de alimente ucraineni a accesului fără tarife pe piețele din bloc până în iunie anul viitor. Cu toate acestea, acordul va include restricții mai dure asupra unor produse agricole, în urma protestelor și presiunilor din partea fermierilor și a altor grupuri din ultimele luni.

UE, liber la comerț cu cereale din Ucraina fără taxe vamale

Decizia corespunde unei propuneri a Comisiei Europene din ianuarie de suspendare a taxelor şi contingentelor pentru produsele agricole ucrainene până atunci, cu o „frână de urgenţă” pentru păsări, ouă şi zahăr, ceea ce înseamnă că tarifele vor fi impuse dacă importurile vor depăşi nivelurile medii din 2022 şi 2023.

„Această reînnoire subliniază sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina, inclusiv mecanisme de salvgardare pentru protejarea pieței UE”,  a declarat Consiliul European într-un comunicat.

Se extinde lista produselor

Miercuri, legislatorii UE au extins această listă pentru a include ovăzul, porumbul, crupele şi mierea. De asemenea, Parlamentul a declarat că a obţinut angajamente din partea Comisiei de a lua măsuri în cazul în care importurile de grâu ucrainean vor creşte brusc.

Perioada de referinţă pentru declanşarea frânei de urgenţă va fi 2022 şi 2023, indicând că tarifele vor fi reimpuse dacă importurile acestor produse vor depăşi volumele medii din aceşti doi ani, a precizat Parlamentul.

UE, liber la comerț cu cereale din Ucraina. Sursa foto: Fotomancanon | Dreamstime.com

Parlamentul European și Consiliul vor trebui acum să aprobe acordul provizoriu

Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentului European și ambasadorii UE vor fi invitați să confirme rezultatul negocierilor interinstituționale. Poziția Parlamentului în primă lectură va fi apoi adoptată la una dintre sesiunile plenare din aprilie.

Regulamentul urmează să fie apoi adoptat de Consiliu, semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare la 6 iunie 2024.

Negociatorii Parlamentului European s-au asigurat, de asemenea, că Comisia va acţiona în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, în cazul în care vor fi atinse nivelurile de declanşare a măsurilor de salvgardare automată, informează consilium.europa.eu.