UE lansează o anchetă vizând turbine eoliene chinezești
- Iuliu Vlădescu
- 10 aprilie 2024, 15:24
Se va investiga dacă statul chinez subvenționează afaceri cu turbine eoliene din Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria.
Concurență neloială la turbine eoliene din China
Comisia Europeană demarează o nouă anchetă anti-subvenții vizând turbine eoliene produse în China comunistă.
Vestea va fi anunțată de vicepreședinta executivă a Comisiei, Margrethe Vestager, la ora 15:00 (CET), într-un discurs ținut la Princeton, al cărui text a fost consultat și de departamentul China Watcher al Politico.
Vor fi verificate afaceri cu turbine eoliene din cinci state UE: Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria, va anunța cel mai probabil Vestager. Ea va îndemna totodată UE să-și folosească la întregul potențial instrumentele comerciale de care dispune pentru a-și apăra interesele industriale - înainte de a fi prea târziu.
China, cel mai mare producător de instalații eoliene din 2020
China a depășit UE în 2020 în calitatea de cel mai mare producător de instalații eoliene, iar acum a ajuns să producă peste jumătate din turbinele eoliene aflate în funcțiune în lume.
Într-un sens mai larg, China încearcă să se impună drept lider mondial în privința acelui tip de tehnologie curată pe care UE se va baza pentru a-și realiza tranziția la energie verde.
Vestager: UE nu-și permite să asiste la instaurarea unei dominații a Chinei comuniste
Vestager va afirma că, întrucât rolurile de concurent economic și rival sistemic ale Beijingului se suprapun tot mai mult, UE nu-și poate permite să asiste la replicarea dominației chineze în privința panourilor solare și în alte domenii vitale, precum energia eoliană, vehiculele electrice și semiconductorii.
Investigația UE se va baza pe un nou instrument, Legea Subvențiilor Străine, utilizat deja contra unui gigant feroviar chinez de stat, CRRC, determinându-l să se retragă în martie de la o licitație din Bulgaria după ce oferta lui - cu 50% mai mică decât a rivalilor - fusese luată în colimator de Comisie.
(Articol de Stuart Lau, Politico; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)