Evenimentul Zilei > Economie > UE, învinsă de China! Statisticile sunt îngrijorătoare. Nimeni nu știe ce va urma…
UE, învinsă de China! Statisticile sunt îngrijorătoare. Nimeni nu știe ce va urma…

UE, învinsă de China! Statisticile sunt îngrijorătoare. Nimeni nu știe ce va urma…

Statisticile Uniunii Europene – Eurostat – arată că deficitul comercial înregistrat în relațiile dintre UE și China a atins 164 de miliarde de euro. Datele prezentate au fost înregistrate la finalul anului trecut.

O estimare preliminară dată publicității de Oficiul European de Statistică – Eurostat – arată că anul trecut, China al treilea mare partener comercial pentru exporturile de bunuri ale Uniunii Europene. Tranzacțiile cu statul asiatic au reprezentat 9% din totalul exporturilor în afara UE. Anul trecut, China a fost cel mai mare partener comercial pentru importurile de bunuri ale blocului comunitar, cu 19% din totalul importurilor din afara UE.

Statisticile arată că în ultimii zece ani, între 2009  și 2019, UE a înregistrat un deficit comercial, în relația cu China, care a variat între 104 miliarde de euro şi 164 miliarde de euro. În 2019, deficitul comercial a fost de 164 miliarde de euro.

Relațiile comerciale dintre cele două părți sunt dominate de importul/exportul de utilajele şi vehiculele, produsele chimice şi alte bunuri industrial, care reprezintă 87% din exporturile UE către China şi 97% din importurile de bunuri din statul asiatic.

Cei mai mari importatori de bunuri din China au fost, în 2019,  Olanda (88,41 miliarde de euro), Germania (76,77 miliarde de euro) şi Italia (31,66 miliarde de euro). Cei mai mari exportatori de bunuri către China au fost Germania (96,28 miliarde de euro), Franţa (20,96 miliarde de euro) şi Olanda (13,90 miliarde de euro).

România a exportat în China bunuri în valoare de 612 milioane de euro, anul trecut și a importat de 4,53 miliarde de euro.

.