UE va avea mai mulți GRĂNICERI până în 2020

UE va avea mai mulți GRĂNICERI până în 2020

Frontierele UE vor fi apărate de încă 10.000 de grăniceri, în contextul de înăsprire a politicii migraţiei în Europa.

Comisia Europeană urmează să prezinte, în septembrie, propuneri în vederea unei consolidări a protecţiei frontierelor externe ale UE - încă din 2020 – cu cei 10.000 de noi grăniceri.

”Am prevăzut iniţial să desfăşurăm 10.000 de grăniceri până în 2027. Avem, acum, acest obiectiv, în 2020”, a anunţat vineri preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă la Viena, cu ocazia începerii preşedinţiei austriece a UE.

Austria a făcut din problema migraţiei una dintre principalele priorităţi ale preşedinţieisale semestriale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţia europeană a grănicerilor şi Pazei de Coastă (Frontex), cu sediul la Varşovia, dispune în prezent doar de 600 de angajaţi, cărora li se adaugă - în intervenţii în Italia şi în Grecia - sute de poliţişti puşi la dispoziţie de statele membre UE.

Din cauza crizei majore a refugiaţilor din 2016, UE a prevăzut să-i sporească efectivul la 1.000 în 2020.

La summitul lor, la sfârşitul lui iunie, la Bruxelles, cei 28 membri UE au convenit să crească mijloacele Frontex, alocându-i resurse financiare suplimentare, dar fără să prezinte o cifră, şi un mandat mai larg.

Juncker nu a oferit vreun detaliu, vineri, despe finanţarea acestei măsuri - care se anunţă costisitoare la bugetul european.

Când şi-a prezentat planul bugetar pe următorii şapte ani (2020-2027), CE a apreciat că o consolidare a Frontex va costa peste 20 de miliarde de euro.