UE - în frunte cu Germania – obligată să se plece în faţa lui Trump
Editura Evenimentul si Capital

UE - în frunte cu Germania – obligată să se plece în faţa lui Trump

Autor: | | 5 Comentarii | 5279 Vizualizari

În ciuda retoricii agresive a Bruxellesului şi a Berlinului, a declaraţiilor bombastice privind ieşirea Europei de sub scutul militar american, realitatea economicăşi politică arată că Bătrânul Continent nu poate sta pe propriile sale picioare din punct de vedere strategic.

Europa şi cu atât mai mult Germania, considerată principala locomotivă a UE, se află între ciocan şi nicovală. Der Spiegel titra pe copertă „La revedere, Europa!” şi ilustra urarea cu imaginea unui gest vulgar cu degetul ridicat, îmbrăcat la patru ace şi pe cap o coafură a la Trump.

Odată cu decizia sa de a scoate S.U.A. din controversatul acord nuclear cu Iranul, Trump a bătut încă un cui în sicriul relației transatlantice, concluzionează influenta publicaţie germană de centru stânga.

„Vestul, așa cum l-am cunoscut, nu mai există”, scrie editorialistul Der Spiegel, Klaus Brinkbäumer, în articolul de deschidere al revistei, subtil ilustrat cu steagul Statelor Unite înghițit de flăcări. „Relația noastră actuală cu SUA nu poate fi considerată una de prietenie, nici măcar un parteneriat. Răspunsul: „Rezistența în faţa Americii„”, mai scrie Brinkbäumer.

Şi tonul adoptat de marile publicaţii vest-europene este mai mult sau mai puţin asemănănător cu cel al Der Spiegel, scrie Politico.

Semnificativ mi se pare că ceea ce urmează aparţine aceleiaşi publicaţii apropiată cercurilor progresiste de stânga, atât în America cât şi în Europa, Politico.

Angela Merkel nu are de ales

Şi totuşi, Angela Merkel nu are de ales. Săptămâna trecută ea a reafirmat că este timpul ca „Europa să-şi ia destinul în propriile mâini”.

Merkel a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de o politică externă unitară şi puternică, din moment ce blocul comunitar nu se mai poate baza pe SUA pentru „a o apăra”.

„Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini. Aceasta este sarcina viitorului”, a declarat Merkel.

În urmă cu puţin peste două săptămâni, în cadrul unei vizite oficiale la Washing ton, Merkel a exprimat intenţia consolidării capacităţilor militare ale Uniunii Europene pentru a reduce dependenţa de Statele Unite în materie de securitate.

În contextul retragerii Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul semnat în 2015, cancelarul german a afirmat că situaţia din Orientul Mijlociu „este o problemă de război sau pace”.

Berlinul nu poate decât să danseze în ritmul impus de Washington

Pagina 1 din 2
Tag-uri: Trump, Germania, UEStirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate