Uniunea Europeană continuă să lucreze pentru înfrângerea Rusiei. Joi, Cei 27 au făcut doi pași foarte importanți în acest sens: pe de o parte, au convenit să prelungească sancțiunile economice împotriva Moscovei cu încă șase luni - până pe 31 ianuarie 2024 - și, în același timp, au aprobat planul de 500 de milioane de euro pentru accelerarea producției de arme.
Cei 27 sunt de acord să mențină presiunea asupra Kremlinului încă șase luni și lucrează deja la reînarmarea blocului comunitar. Sancțiunile, introduse pentru prima dată în 2014 ca răspuns la acțiunile rusești "care au destabilizat situația din Ucraina, au fost extinse semnificativ odată cu invadarea" țării vecine, amintesc cei de la Consiliul Uniunii Europene, a cărui președinție rotativă este în prezent deținută de Spania. Aceste măsuri restrictive sunt în prezent foarte ample și includ restricții privind comerțul, finanțele, tehnologia și bunurile cu dublă utilizare, industrie, transport și articole de lux, scrie publicația spaniolă 20 Minutos.
În total, statele membre au aprobat până acum 11 pachete de măsuri care acoperă, pe de altă parte, interzicerea importului sau transferului de țiței transportat pe mare și a unor produse petroliere din Rusia către UE, eliminarea din SWIFT a mai multor bănci rusești și suspendarea activităților de difuzare și a licențelor mai multor media de dezinformare susținute de Kremlin. În plus, în ultimul val, au fost introduse măsuri specifice pentru a consolida capacitatea UE de a contracara eludarea sancțiunilor.
"Sancțiunile continuă să lovească puternic Rusia, reducându-i capacitatea de a finanța războiul", amintește Comisia Europeană. Însă, în acest moment, UE nu lucrează la un al doisprezecelea pachet de măsuri, ci se concentrează mai degrabă pe o bună implementare a celor care au fost deja aprobate.
UE a promis Ucrainei noi donații de armament
María Vallés, doctor specializat în măsuri restrictive ale UE, a explicat pentru "20minutos" că procesul de încetinire a aprobării sancțiunilor "este normal", "din diverse motive".
Pe de o parte, spune ea, "se văd deja măsuri mai sofisticate în comparație cu primele care au fost aprobate, care au fost mai clasice și mai globale". Această sofisticare "necesită timp", spune analista. Pe de altă parte, este necesar să se mizeze și pe faptul că țările "au acum o altă stare de spirit" pentru că există unele măsuri "ale căror efecte pot fi remarcate". Acest "asediu" este văzut ca un pas fundamental pentru a împiedica Rusia să sară peste măsurile care au fost deja convenite și puse în aplicare.
Pe de altă parte, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au susținut, joi, şi planul de a dedica 500 de milioane de euro din bugetul comunitar - și poate folosirea altor instrumente - pentru investiții în arme și chiar o reînarmare a blocului comunitar, a cărui muniție s-a epuizat după donațiile către Kiev.
ASAP, așa cum a fost botezată această lege de susținere a producției de muniție în Europa, corespunde celei de-a treia modalități a planului european de a dona Ucrainei un milion de cartușe de muniție într-un an, pe lângă cele care se referă, în paralel, la livrarea tuturor stocurilor posibile pe care statele membre le au în posesia lor și la plasarea comenzilor comune industriei pentru ca acestea să fie înlocuite rapid. (Articol de Emilio Ordiz. Traducerea: Rodezia Costea/Rador).