UE denunță condițiile „inacceptabile” pentru migranții refugiați în Bosnia

UE denunță condițiile „inacceptabile” pentru migranții refugiați în Bosnia

LE FIGARO. Viața a câteva sute de migranți fără adăpost blocați în Bosnia, la granița Uniunii Europene, este în pericol și această situație este "absolut inacceptabilă", a denunțat, sâmbătă, reprezentantul special al UE în Bosnia.

De când un incendiu a distrus tabăra de lângă orașul bosniac Bihac (nord-vest), pe 23 decembrie, o mie de migranți au rămas fără adăpost pe o vreme foarte rece și ploioasă. "Situația este absolut inacceptabilă. Viața și drepturile fundamentale ale câtorva sute de oameni sunt într-un mare pericol", a declarat reprezentantul special al UE în Bosnia, Johann Sattler, după o întâlnire cu ministrul bosniac al Securității, Selmo Cikotic.

Tabăra Lipa, numită astfel după localitatea în care se afla, deschisă în aprilie, a fost abandonată pe 23 decembrie de echipele Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), administratorul acesteia, deoarece acolo nu erau întrunite condițiile necesare pentru a-i adăposti locuitorii în timpul iernii. Ea nu a fost niciodată conectată la rețeaua electrică și nu avea apă curentă.

Potrivit poliţiei, tabăra a fost incendiată imediat chiar de către migranţi, ca protest împotriva retragerii OIM. Johann Sattler s-a întâlnit cu ministrul bosniac împreună cu ambasadorii Austriei, Germaniei și Italiei în Bosnia, potrivit unei declarații a delegației UE la Sarajevo. Discuția s-a axat pe "soluții urgente pentru o situație extrem de îngrijorătoare", conform aceleiaşi surse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia Europeană, care finanțează funcționarea mai multor centre de primire a migranților în Bosnia, și OIM solicită redeschiderea unui centru în orașul Bihac, dar autoritățile municipale și cantonale se opun. Acest centru, instalat într-o uzină dezafectată, a fost închis la începutul lunii octombrie, sub presiunea locuitorilor.

În această țară foarte descentralizată, guvernul federal, care dorește și redeschiderea acestui centru - care ar putea găzdui 2.000 de oameni - nu îl poate impune puterii locale. Pentru a încerca să atenueze această criză, guvernul a desfășurat armata, care a început să instaleze corturi pe locul taberei incendiate, dar se pare că migranții nu intenționează să le folosească, deoarece ele nu vor fi dotate cu încălzire şi nici cu apă curentă.

Încercarea de a muta migranţii într-o cazarmă din sudul țării a eșuat miercuri, în lipsa unui acord politic. În semn de protest, migranţii au refuzat vineri și sâmbătă singura masă care le-a fost distribuită de un ONG local și de Crucea Roșie, a declarat oficialul Crucii Roșii, Selam Midzic, pentru televiziunea de stat (FTV). Aproximativ 8.500 de migranți care doresc să ajungă în Europa de Vest se află în prezent în Bosnia, dintre care aproape 6.000 locuiesc în centre de primire, în timp ce între 2.500 și 3.000 sunt fără adăpost, potrivit OIM.