Un proiect adoptat de Comisia Europeană prevede că toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente. Mai jos vă prezentăm lista cu alimentele care vor fi scoase de pe pieţele statelor europene.
Ce prevede proiectul UE
Măsura în cauză vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, supele la plic, chipsurile, mâncarea semi-preparată, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.
Oficialii UE își propun prin această inițiativă legislativă ca cetățenii să aibă o dietă alimentară cât mai echilibrată și sănătoasă. În acest fel, toate statele membre UE vor fi nevoite să limiteze cantitatea de acizi grași din alimentele de pe piață.
Conform inițiativei, statele trebuie să reducă canditatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conținutul produselor alimentare. Acest tip de acizi este responsabil pentru cele mai multe boli cardiovasculare, accidente vascular cerebrale, cazuri de diabet, cancer și Alzheimer.
Din cauza acestor boli, anual 50 000 de oameni mor în Europa
Acizii trans sunt folosiți pe scară largă de producătorii de alimente procesate din întreaga lume, deoarece fac ca produsele să arate mai atrăgător, char și după mult timp, și le prelungesc substanțial termenul de valabilitate. Însă acești acizi trans din alimente sunt considerați responsabili pentru declanșarea unor boli ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa - boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer. Iar acizii grași trans nesaturați (AGTN) sunt cele mai nocive grăsimi din alimente - sunt substanțe obținute pe cale industrială, nefiind folosite niciun fel de surse naturale.
Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat anterior reducerea cantității de acizi trans din alimente, arătând că cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa sunt legați de dietă.
Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca Bruxelles-ul să impună o regulă în acest sens.
În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans. Letonia a notificat în 2015 UE în legătură cu impunerea unei măsuri similare, iar în Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.