UE dă startul dezbaterii privind pașapoartele de vaccinare pentru călătorii.

Miniștrii pentru afaceri europene din cele 27 de țări ale UE au ținut o conferință video, pentru a discuta despre o mai bună coordonare pentru derularea campaniilor de vaccinare, un subiect care va fi preluat de liderii UE care se vor întâlni online joi.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a lansat ideea, săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, a unui certificat de vaccinare la nivelul UE, pentru a ajuta la restabilirea călătoriilor transfrontaliere, care au fost afectate de pandemie.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat duminică că persoanele vaccinate ar trebui să poată reveni mai repede în restaurante și cinematografe, deși alți miniștri i-au criticat opinia.

De ce sunt importante pașapoartele de vaccinare

Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că este important să subliniem că vaccinarea este voluntară – unii oameni nu au putut sau nu au voie să primească un vaccin. Sefcovic a declarat într-o conferință de presă, după ședința de luni, că astfel de persoane nu ar trebui să aibă drepturile limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel ca cerințele actuale din multe țări pentru un test COVID negativ. „Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care abordăm călătoriile… s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a spus el.

Michael Roth, reprezentând Germania, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite în continuare coronavirusul altora.

Executivul UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va începe să colecteze date, din această săptămână, cu privire la vaccinurile livrate și vaccinările pe țări.

Sefcovic a spus că țările UE trebuie sincronizate în mare măsură, pentru a ajuta la menținerea deschiderii pieței sale unice, care permite libertatea de circulație a persoanelor și a lucrătorilor.

Multe țări din UE declară că primesc provizii mai mici decât erau așteptate de vaccinuri anti-COVID-19 și se plâng de incertitudine cu privire la livrările viitoare, au declarat oficialii UE pentru Reuters.

Autor: Philip Blenkinsop /czaharia/fmatei