În lunile următoare, Europa riscă să se confrunte sub diverse forme cu schimbările climatice. Inundațiile, seceta și valurile de căldură vor lovi – poate mai mult ca niciodată – bătrânul continent.
Perspectivele pentru vară ale Agenției Europene de Mediu, care reies dintr-un nou set de date publicat pe site-ul său web, avertizează de riscul unor valuri de căldură mai puternice și mai lungi în sudul Europei și de inundații extreme și mult mai frecvente în nord.
În special în sudul Europei ar putea exista mai mult de 60 de zile în care condițiile meteorologice ''sunt periculoase pentru sănătatea umană'', așa cum se precizează într-o notă de sinteză a Agenției. Europa de Sud – și în special Peninsula Iberică – ''va experimenta o creștere semnificativă a numărului de zile cu pericol mare de incendiu'', continuă declarația. Iar iarna excepțional de uscată ''nu este de bun augur'', creând condiții de secetă în cea mai mare parte a Europei de Sud și de Vest, potrivit ilfattoquotidiano.it.
Inundații în nord-vestul și în centrul Europei
Precipitațiile abundente vor fi destul de numeroase în cea mai mare parte a Europei, ducând la incidențe mai mari de inundații, în special în nord-vestul și în centrul Europei. În finalul comunicatului, agenția UE avertizează asupra riscurilor unei răspândiri mai mari a insectelor purtătoare de boli, cum ar fi țânțarul tigru care poate transmite febra dengue și pentru care Europa ar putea deveni un punct fierbinte global până la sfârșitul secolului și țânțarul Anopheles, care transmite malaria. (Rador)