UE avertizează: Controlul temperaturii poate fi o amenințare pentru drepturile omului
- Adrian Pătrușcă
- 5 septembrie 2020, 17:36
Comitetul European pentru Protecția Datelor, organism UE, a cerut prudență în utilizarea controlului temperaturii corporale, afirmând că „poate constitui o ingerință în dreptul individului la viață privată”.
Avertismentul survine la doar câteva zile după ce Comisia Europeană a adăugat o mențiune în registrul său de protecție a datelor, care dezvăluie ca au fost instituite controale ale temperaturii la sediile Comisiei din Bruxelles și Luxemburg, în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului în instituțiile UE.
Parlamentul European a instituit controlul obligatoriu al temperaturii pentru toți cei care intră în instituție încă din luna iunie.
„Controalele sistematice ale temperaturii corpului pentru personal și vizitatori, pentru a filtra accesul în instituțiile UE, poate constitui o interferență în dreptul indivizilor la viață privată și/sau protejarea datelor personale”, se arată într-un comunicat din 1 septembrie al Comitetului European pentru Protecția Datelor, condus de Wojciech Wiewiorowski.
„CEPD observă că controalele temperaturii corporale pot fi implementate printr-o varietate de instrumente și procese care ar trebui supuse unei evaluări atente.”
Mai mult, într-o serie de indicații date publicității pe 1 septembrie, CEPD notează că, în general, controalele temperaturii corporale nu implică înregistrarea, documentarea sau alte procesări ale datelor individuale care să intre în câmpul de aplicare al regulilor de protecție a datelor.
Totuși, alte sisteme de control al temperaturii, „exploatate manual și urmate de înregistrare, documentare sau orice alt tratament al datelor personale ale unei persoane, sau sisteme care funcționează automat prin instrumente moderne de măsurare a temperaturii” ar intra sub incidența regulamentului european de protecție a datelor personale.
De aceea, CEPD afirmă că controalele temperaturii în întregime automate ar trebui folosite exclusiv pe baze de accept voluntar, cu consimțământul individual exprimat anterior.
Pe 28 august, au fost stabilite noi formalități privind controlul temperaturii la intrarea în instituțiile Uniunii Europene.
Comisia Europeană a dezvăluit că aceste operațiuni erau desfășurate de personal format, dar fără pregătire medicală, de exemplu agenți de securitate, care folosesc o metodă automatizată, fără contact, care permite respectarea regulilor de distanțare.
Pentru înregistrări care arată consecutiv temperaturi de 37,7 grade Celsius, persoanei respective i se interzice accesul în clădire.
Numele persoanei respective, datele sale personale și medicale nu sunt înregistrate, stocate sau transferate la serviciul medical al Comisiei.
În iunie, Parlamentul European a instituit controale obligatorii ale temperaturii la sediile instituțiilor sale din Belgia, Franța și Luxemburg, în ciuda îngrijorărilor anumitor autorități naționale privind protecția datelor.
În mai, autoritățile olandeze avertizau că temperatura corporală ar trebui să fie considerată a face parte din datele personale.