Acest lucru a fost declarat pentru BNR de către Serghei Țocev, membru al Consiliului de administrație al întreprinderii de stat „Deșeuri radioactive”.

433 milioane de euro au fost cheltuiți pentru scoaterea din funcțiune a unităților mici ale centralei nucleare Kozlodui prin Fondul Internațional Kozlodui și 290 de milioane de euro cofinanțare bulgară, susține Țocev. Potrivit acestuia, pentru a atinge obiectivele de scoatere din exploatare până în 2030, se estimează că sunt necesari 1,35 miliarde de euro.

Această evaluare se face la fiecare 5 ani, iar o nouă evaluare va fi făcută anul acesta. Cea mai recentă reevaluare a constatat o deficiență de 91 milioane de euro, care a fost în mare parte compensată la sfârșitul lunii ianuarie. Un regulament al Consiliului UE a fost adoptat pe 25 ianuarie, prin care 63 milioane de euro s-au alocat Bulgariei până în 2027.

Până la sfârșitul anului trecut, 1.855 miliarde leva au fost colectați în cele două fonduri pentru dezafectare și gestionarea deșeurilor radioactive, aici intră și banii care vor fi necesari pentru unitățile 5 și 6 ale Centralei Nucleare Kozlodui, când va veni momentul închiderii lor. (Rador)

https://duma.bg/es-dava-63-mln-evro-za-demontazha-na-malkite-blokove-na-aets-kozloduy-n232533