“Ca parte a implentării Planului comun de acţiune convenit cu Iranul în cadrul negocierilor în format de şase şi care intră în vigoare astăzi, Consiliul a suspendat luni anumite măsuri restrictive ale UE împotriva Iranului pentru o perioadă de şase luni", se menţionează într-un comunicat al Consiliului.

Decizia luată în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE) era una aşteptată, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat în cursul dimineţii că Iranul a început să suspende o parte dintre activităţile sale nucleare.

Restricţiile ridicate vizau interzicerea asigurării de transport pentru ţiţeiul iranian, precum şi a importului, achiziţiei şi transportului de produse petrochimice.

De asemenea, a fost ridicată interdicţia privind comerţul cu aur şi metale preţioase cu guvernul iranian, organismele sale publice şi Banca centrală iraniană.

Aşa cum prevede planul de acţiune comună, pragurile pentru autorizarea transferurilor financiare către şi dinspre Iran au crescut de zece ori pentru a uşura relaţiile comerciale legale cu Iranul.

Te-ar putea interesa și: