UE a refuzat să ofere Ucrainei garanţii de securitate

Un general ucrainean se teme că rușii ar putea bloca sau captura un oraș. Experții militari spun că totul este o exagerare. Sursa foto: Dreamstime

Uniunea Europeană a refuzat să ofere Ucrainei garanţii de securitate pe motiv că, spre deosebire de NATO, nu este o organizaţie de apărare.

Motivele refuzului UE

„Uniunea Europeană nu va oferi Ucrainei garanții de securitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Extern al Uniunii Europene, Peter Stano. Potrivit DW, Stano a justificat acest lucru spunând că Uniunea Europeană, spre deosebire de NATO, nu este o organizație de apărare.

Nu suntem o organizație de apărare. Aceasta este o discuție pentru NATO și fiecare ţară luată în parte, dar nu pentru Uniunea Europeană ca organizație, a spus funcţionarul european.

Stano a menționat că Uniunea Europeană sprijină Ucraina în mai multe domenii, inclusiv în sfera militară, de exemplu, prin finanțarea furnizării de arme pentru a se proteja împotriva agresiunii ruse. În ceea ce privește în mod specific garanțiile de securitate, el a menționat că Uniunea Europeană „le poate sprijini, dar în sine nu este un garant al securității”.

Sursa:DW

Comentând declarația adoptată la sfârșitul summitului UE din iunie, conform căreia Uniunea Europeană și statele membre sunt pregătite să contribuie la viitoarele angajamente de securitate față de Ucraina, Stano a menționat că garanțiile de securitate sunt o chestiune pentru statele membre individuale, și nu pentru întreaga UE.

„Este apanajul statelor membre, care au modalități de a oferi astfel de garanții”, a conchis el.

Garanții de securitate pentru Ucraina

Ucraina dorește ca partenerii occidentali - NATO, UE și țări individuale - să îi ofere garanții de securitate de neagresiune în viitor, inclusiv din partea Rusiei. Pentru aceasta, Ucraina intenționează să adere la NATO și se așteaptă să primească garanții chiar înainte de a obține calitatea de membru.

Unele țări - Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie - și-au declarat deja disponibilitatea de a acționa ca garanți de securitate pentru Ucraina. În același timp, unele țări UE s-au opus furnizării de garanții de securitate pentru Ucraina la nivelul UE. În special, acest lucru a fost declarat de cancelarul austriac Karl Nehammer și, potrivit acestuia, Irlanda, Cipru și Malta ar fi, de asemenea, împotrivă să adopte o poziție similară.