Evenimentul Zilei > Politica > UDMR, proiect de lege în Parlament. Se va modifica procedura de obținere a permisului auto
UDMR, proiect de lege în Parlament. Se va modifica procedura de obținere a permisului auto

UDMR, proiect de lege în Parlament. Se va modifica procedura de obținere a permisului auto

UDMR, partid component al coaliției de guvernare, a depus în Parlament un proiect de lege prin care se aduc modificări procedurii de obținere a permisului de conducere. Pe scurt, se propune ca examinatorii să nu mai fie ofițeri MAI, ci persoane fizice care ar urma să susțină un examen în acest sens.

Astfel, cei de la UDMR propun înființarea profesiei de examinator autorizat, pentru care se califică și alte persoane, în afara polițiștilor. Candidații pentru funcția de examinator trebuie să aibă permis de cel puțin 3 luni, să nu fi avut permisul suspendat și apoi să susțină un examen pentru autorizarea din partea Autorității Rutiere Române.

În același timp, inițiativa UDMR stipulează că, în timpul examenului practic pentru obținerea permisului de conducere, instructorul trebuie să fie prezent în mașină în timpul examenului. De asemenea, candidatul nu va mai fi obligat să susțină proba teoretică și cea practică în același oraș.

Proiectul de lege definește profesia de examinator autorizat

„Inițiativa legislativă elaborată de UDMR, privind reorganizarea procedurii de obținere a permisului de conducere, a fost depusă, astăzi, în Parlament. Proiectul de lege definește, în principal, profesia de examinator autorizat, aceasta putând fi exercitată, pe lângă ofițeri și agenți de poliție, de către orice persoană care obține o autorizație în domeniul respectiv.

Benedek Zakariás, viceliderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, și inițiatorul propunerii legislative, a declarat: „Prezentul proiect de lege a fost necesar deoarece Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidații trebuie să aștepte luni de zile pentru a obține o programare la proba practică, necesară pentru obținerea permisului de conducere. Inițiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare și facilitarea procedurilor administrative pentru obținerea permisului de conducere”, a declarat deputatul.

Condiții pentru a obține o autorizație de examinator

Conform proiectului de lege, Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, ar fi responsabilă pentru examinarea candidaților. Pentru a obține o autorizație de examinator, persoana respectivă trebuie să dețină permis de conducere pentru categoria B de cel puțin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani. O altă condiție este să nu desfășoare activități în cadrul unei școli de conducători auto și trebuie să urmeze cursul de formare inițială.

Benedek Zakariás, viceliderul grupului UDMR, a subliniat: „Pentru a obține autorizație de examinator pentru categoriile C sau D, pe lângă condițiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică și practică. Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliție, după trei ani de experiență în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, așa cum este în prezent”.

Dacă inițiativa legislativă elaborată de UDMR va fi adoptată în Parlament, aceasta va intra în vigoare începând cu anul 2024.