Ai moștenit un teren sau o casă? Care sunt noile modificări ale Legii restituirii proprietăților

UDMR a anunțat că UDMR a modificat legea care reglementează retrocedarea proprietăților confiscate în perioada regimului comunist în sensul în care deciziile de recompensare emise de ANRP pot fi contestate la Tribunalul județean în a cărui competență teritorială se află locația imobilului.

Potrivit unui comunicat oficial al UDMR, deciziile de recompensare emise de ANRP pot fi acum contestate la Tribunalul județean în a cărui competență teritorială se află adresa sau locația geografică a imobilului în cauză.

„UDMR a modificat legea care reglementează retrocedarea proprietăților confiscate în perioada regimului comunist, astfel încât deciziile Secretariatului Comisiei Centrale  pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale de Restituire a Proprietății (ANRP) pot fi acum contestate la Tribunalul județean în a cărui competență teritorială se află adresa sau locația geografică a imobilului în cauză”, a declarat deputatul Csoma Botond.

Deputatul de Cluj a afirmat că această modificare a fost necesară pentru a înlesni accesul la justiție pentru toți cetățenii țării, indiferent de domiciliul pe care îl au în provincie sau la București.

„În conformitate cu legile în vigoare, până în prezent, de exemplu, dacă un cetățean din județul Cluj a decis să atace decizia ANRP, putea efectua acest demers numai la Tribunalul București, fiind astfel obligat să călătorească inutil și să plătească costurile suplimentare aferente deplasării. UDMR a cerut statului să asigure, în mod egal, pentru toți cetățenii, dreptul la o cale de atac eficientă și la justiție.”, a explicat deputatul UDMR.

Actul normativ va intra în vigoare după promulgarea și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

De asemenea, deputatul european Iuliu Winkler a primit, marți, la Strasbourg, Certificatul de Onoare al Asociației Europene a Contribuabililor - Taxpayers Association of Europe (TAE) pentru activitatea sa parlamentară în slujba contribuabililor europeni.

„Este o onoare să primesc acest premiu. Comerțul internațional este foarte important pentru IMM-urile europene, în special în ceea ce privește internaționalizarea acestora și accesul lor pe piețele externe”, a declarat Iuliu Winkler.

Potrivit europarlamentarului UDMR, comerțul internațional este generator de locuri de muncă bine plătite, sugerând că IMM-urile trebuie să profite din plin de aceste posibilități. 

„UE trebuie să acționeze cu consecvență în îmbunătățirea relațiilor sale cu SUA și China, iar de aceste evoluții trebuie să beneficieze IMM-urile și cetățenii. IMM-urile din statele central și est europene au nevoie de sprijin pentru a câștiga în competitivitate și pentru a performa, iar acesta este un obiectiv important pentru care să muncim și în mandatul următor.”, a mai spus Winkler.