UDMR lasă un moment de respiro PDL

Prin Protocolul coaliţiei, maghiarii au impus ca termen de adoptare a legii minorităţilor martie 2012.

UDMR îşi asigură prin protocolul încheiat cu PDL spaţiu de manevră pentru o eventuală ieşire de la guvernare. Prin protocolul semnat ieri de liderii coaliţiei, Uniunea condusă de Kelemen Hunor se arată dispusă să aştepte până în martie anul viitor adoptarea statutului minorităţilor, care zace în parlament din 2005 şi la a cărei blocare au pus umărul şi democrat-liberalii.

Nerespectarea termenului, prevăzut într-o anexă a protocolului, ar putea atrage repoziţionarea UDMR pe scena politică, cu patru luni înaintea alegerilor locale şi nouă înaintea generalelor. De altfel, nici Kelemen nu este tranşant când vine vorba de regăsirea Uniunii alături de PDL până la finalul acestui mandat.

Întrebat dacă neadoptarea statutului minorităţilor până în martie anul viitor descarcă UDMR de obligaţiile faţă de partenerii de coaliţie el s-a eschivat: "Vom vedea. Vom discuta atunci". Liderul UDMR nu a fost tranşant nici când a venit vorba despre o posibilă asumare a răspunderii guvernului în acest caz: "Eu sunt optimist că se va adopta în 2011. În cazul în care nu vor exista majoritate şi voinţă politică, vom discuta atunci".

De altfel, semnalul repoziţionării Uniunii a fost dat oficial, săptămâna trecută, din teritoriu însă, când la Bihor organizaţia UDMR a semat un protocol cu Uniunea Social-Liberală (USL) a lui Crin Antonescu şi Victor Ponta. Pe lista USL sunt în aşteptare parafarea de înţelegeri şi la Satu-Mare, Maramureş, Arad sau Mureş unde relaţia UDMR-ului cu PDL nu a funcţionat.

Priorităţi: regiuni de dezvoltare şi taxarea marilor averi

Cu toate acestea, mesajul transmis public ieri de liderii partidelor din coaliţie a fost unul de stabilitate. "Acest protocol vine să consfinţească susţinerea politică pentru a asigura creşterea economică a României", a spus liderul PDL Emil Boc. "Dorim o asigurare a stabilităţii politice", l-a susţinut şeful UDMR Kelemen Hunor. "Semnarea acestui protocol este un pas firesc, necesar, al actualei coaliţii, pentru ca în România să fie echilibru, să avem stabilitate politică şi guvernamentală", a completat şi liderul UNPR Gabriel Oprea.

Primul semn al "stabilităţii" se va da la moţiunea de cenzură pe care opoziţia a anunţat că o va depune după ce guvernul îşi va asuma săptămâna viitoare răspunderea pe Codul Muncii. Parlamentarii puterii vor rămâne în bănci, lăsând în sarcina PNL şi PSD să strângă voturile pentru răsturnarea cabinetului Boc.

Prin documentul semnat ieri, Coaliţia se angajează să menţină cota unică de impozitare, să scadă contribuţiile la asigurările sociale, să adopte Codul Muncii şi să restructureze companiile de stat. PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile vor adoptarea legii privind taxa de solidaritate şi implementarea legislaţiei privind controlul averilor mari.

Pe lângă statutul minorităţilor, puterea vrea, până la finalul lui 2012, o lege de reorganizare a regiunilor de dezvoltare, precum şi modificarea legii electorale. Coaliţia se angajează să iniţieze şi reforma constituţională, în acest caz însă neavând voturile necesare în parlament pentru modificarea Legii fundamentale.

6 ani sunt de când legea privind statutul minorităţilor a ajuns în parlament