Evenimentul Zilei > Politica > UDMR impune reguli la preluarea Președinției Consiliului UE
UDMR impune reguli la preluarea Președinției Consiliului UE

UDMR impune reguli la preluarea Președinției Consiliului UE

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a participat în aceste zile la o întâlnire la nivel înalt pe tema elaborării priorităților și strategiei României pentru preluarea Președinției Consiliului UE, reuniune la care au fost prezenți și membrii ai Guvernului și ai Parlamentului.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților a declarat, după întâlnirea la nivel înalt, că România se confruntă cu un decalaj semnificativ în ceea ce privește aplicarea politicilor și a unor directive UE. Potrivit politicianului maghiar, în perioada de pregătire pentru preluarea președinției, sunt necesare măsuri care țintesc recuperarea acestui decalaj,similare cu eforturile depuse de România în perioada pre-aderare. „Președinția României a Consiliului Uniunii Europene poate avea succes doar dacă va conține și măsuri cu privire la protecția drepturilor minorităților naționale și promovarea multiculturalității și diversității lingvistice. Prioritatea UDMR din această perioadă va fi introducerea proiectelor minorităților naționale autohtone din Europa în gândirea politică publică din UE. Președinția României la Consiliului UE este o oportunitate deosebită, dar, în același timp, și o mare responsabilitate. Coordonarea politicilor europene impune o pregătire profesională adecvată, o politică externă și internă axată pe dialog și consens, dar și o politică de protecție a minorităților bazată pe principii europene precum promovarea diversității culturale și lingvistice. În acest scop, UDMR a formulat o serie de propuneri concrete, în mai multe domenii, cu privire la pregătirea strategiei naționale pentru președinția României a Consiliului UE”, a declarat Korodi.
Korodi Attila a declarat că UDMR a urgentat, în cadrul întâlnirii, includerea mai multor subiecte importante pe lista de priorități a României pentru perioada preluării președinției:„Am formulat o serie de priorități legate de protecția minorităților naționale precum respectarea drepturilor fundamentale ale omului, protecția și extinderea drepturilor minorităților naționale autohtone și crearea unui sistem de raportare pentru aplicarea legilor în vigoare. Dezvoltarea unui dialog european cu privire la Inițiativa Cetățenească Europeană Minority SafePack este, de asemenea, un aspect important în vederea creării unei societăți, în care fiecare minoritate de pe continent își găsește locul într-o Europă a diversității culturale și lingvistice. Educația în limba maternă, promovarea relațiilor interetnice și încurajarea cunoașterii reciproce a diferitelor culturi sunt, de asemenea, priorități majore formulate de reprezentanții Uniunii.Totodată, am subliniat și importanța includerii prevederilor din Convenția de la Istanbul în legislația națională a tuturor Statelor Membre și creșterea gradului de participare a femeilor pe piața forței de muncă. Păstrarea și promovarea patrimoniului cultural European trebuie să fie, în opinia noastră, una dintre prioritățile României în timpul Președinției Consiliului UE și urgentăm consultări accentuate în acest sens între regiuni și între țările Europei Centrale”.

România va prelua începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, Președinția Consiliului Uniunii Europene.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: