UDMR îl înlocuieşte pe Cseke, dar nu mai acceptă lovituri sub centură

UDMR îl înlocuieşte pe Cseke, dar nu mai acceptă lovituri sub centură

Iritaţi de tratamentul PDL, liderii Uniunii promit că vor veni cu o nouă nominalizare la Sănătate în locul demisionarului Cseke Attila, dar avertizează că nu mai permit discriminări pe viitor.

UDMR a înghiţit pilula amară a demisiei ministrului Sănătăţii, Cseke Attila. Nu iese de la guvernare, dar nu mai este dispusă să accepte tratamentul discriminatoriu primit în ultima vreme din partea partenerilor PDL. Defavorizaţi la împărţirea fondurilor bugetare, ignoraţi cu privire la soluţiile ce trebuie aplicate în sănătate, udemeriştii vor da totuşi în maximum 10 zile un înlocuitor. Deja se vehiculează ca posibil urmaş Vass Levente, consi lierul lui Cseke. UDMR Bihor, care a dat şi ministrul demisionar, va avea însă un cuvânt greu de spus.

Culisele renunţării ministrului Cseke Attila la portofoliului Sănătăţii dezvăluie o luptă surdă între PDL şi UDMR pe orgolii şi bani, şi, în particular, la nivelul acestui minister, pe controlul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, adevăratul "cui al lui Pepelea".

Miza: controlul CNAS

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unor surse din cadrul coaliţiei, la ultimele două şedinţe ale formaţiunilor de guvernământ, Cseke Attila a cerut mai mulţi bani pentru minister, avertizând că, în caz contrar, ministerul nu-şi poate atinge obiectivele fixate.

"Ministrul a cerut 800.000 de lei. Boc a dat din umeri şi i-a spus că nu poate să-i ofere mai mult de 300. Restul banilor i-au fost promişi la o altă rectificare în toamnă", au declarat pentru EVZ sursele citate.

Cseke ar mai fi avut încă un of înafară de problema banilor şi a lipsei consultării sale la rectificarea bugetară. Conform aceloraşi surse, el ar fi cerut explicaţii cu privire la motivele pentru care preşedintele Traian Băsescu i-ar fi pus în cârcă responsabilitatea conflictului dintre minister şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

El i-ar fi reproşat premierului că sprijină un democrat-liberal în fruntea CNAS, care risipeşte banii instituţiei, în timp ce ministerul este nevoit să tragă ponoasele de imagine. Potrivit surselor citate, Cseke a solicitat subordonarea CNAS la minister, dar a primit numai un răspuns evaziv. El s-ar fi arătat nemulţumit şi de faptul că FMI şi premierul au preferat soluţiile preşedintelui CNAS, Lucian Duţu, şi nu cele promovate de el în domeniul reducerii cheltuielilor legate de medicamentele compensate.

Plată pentru refuzul la reorganizare

În prezent, în UDMR nervozitatea se află la cote maxime, în special în rândurile parlamentarilor. Pe la colţuri se vorbeşte despre o retaliere a Cotroceniului şi a PDL pentru refuzul de a susţine reorganizarea administrativ-teritorială. Vicepremierul Marko Bela acuză CNAS că cheltuieşte banii "fără scrupule", iar Ministerul Sănătăţii este cel "hulit".

Deputatul Petru Lakatos sugerează că şeful statului nu ar fi străin de "forţarea unei reforme fără bani", iar liderul deputaţilor Uniunii, Mate Andras, acuză gafa ministrului Gheorghe Ialomiţeanu de a-şi fi permis să ignore nevoile ministerului.

Contre Cseke Ialomiţeanu: Cine minte?

Cel vizat de acuzaţiile udemeriste are însă o altă versiune. Ialomiţeanu a declarat ieri, la B1 TV, că fostul ministru al Sănătăţii i-a cerut fonduri suplimentare în valoare de 4 miliarde de lei, dar că Ministerul Finanţelor i-a comunicat că nu dispune decât de 341 milioane de lei. "Nu am avut nicio întâlnire cu ministrul Finanţelor pe această temă", l-a contrazis Cseke pe Ialomiţeanu, la Realitatea TV.

Demisia lui Cseke Attila din fruntea Ministerului Sănătăţii loveşte în special în interesele organizaţiei UDMR Bihor, cea care l-a susţinut pe senator pentru acest portofoliu şi care are în prezent un protocol local de colaborare cu USL. Filiala se va întruni vineri după-amiză pentru a decide dacă va veni cu o altă propunere pentru Sănătate. Surse udemeriste dau numele lui Vass Levente, consilierul ministrului demisionar, ca unul dintre posibilii înlocuitori. Implicarea acestuia în acţio nariatul unei firme de audit, care s-a ocupat de verificarea spitalelor supuse procesului de reorganizare şi comasare, l-ar putea face însă indezirabil. "CNAS cheltuie banii fără scrupule şi fără un control eficient, în vreme ce MS este cel hulit." MARKO BELA, vicepremier Citiți și:

  • Demisia lui Cseke, la o săptămână după avertismentul lui Băsescu
  • Cine vine la șefia Sănătății, în locul ministrului demisionar Cseke Attila?
  • Demisia lui Cseke l-a surprins pe Ialomiţianu
  • Ialomiţeanu, acuzat de UDMR că a ignorat nevoile Sănătăţii. Mate Andras: Gestul lui Cseke, corect, ministrul nu a fost consultat pe rectificarea bugetară