Evenimentul Zilei > Politica > Ce va face UDMR la consultările cu Iohannis de la Cotroceni | Exclusiv EvZ
Ce va face UDMR la consultările cu Iohannis de la Cotroceni | Exclusiv EvZ

Ce va face UDMR la consultările cu Iohannis de la Cotroceni | Exclusiv EvZ

Liderul grupului deputaților UDMR, Korodi Attila, a spus, pentru EVZ, că UDMR nu va merge la guvernare și că, în prezent ceea ce se întâmplă acum este „o criză a PSD”, deci social-democrații sunt cei care trebuie să propună premierul la consultările de de miercuri de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Întrebat dacă UDMR va continua colaborarea parlamentară cu PSD-ALDE, Korodi Attila ne-a spus că partidul va lua o decizie la sfâșitul acestei luni, după o analiză și o discuție a celor două grupuri parlamentare.

„Vom merge sigur la consultări la Cotroceni. Încă nu am discutat. Mâine va fi o mică discuție, dar principiile le știm. Este o criză a PSD. PSD-ALDE au majoritatea, deci ei să propună numele de premier. Noi nu facem parte din coaliția de guvernare și nici n-am putea singuri să facem. Domnul Iohannis are dreptul, ca președinte, să accepte sau să facă o propunere proprie și ce se va întâmpla va decide domnul președinte ce este oportun și bine, uzând instrumentele constituționale.

Întrebat de EVZ dacă știe că PSD o va propune pe europarlamentarul Viorica Dăncilă pentru funcția de premier, la consultările cu președintele Klaus Iohannis, Korodi Attila a răspuns: „Nu pot comenta pentru că, din păcate, încă nu o cunosc ca persoană politică. Deci nu pot să dau un punct de vedere personal și nici un punct de vedere al UDMR pe tema aceasta. Un lucru e sigur. Nu vom merge la guvernare. Asta este sigur.”

Chestionat dacă UDMR va continua colaborarea parlamentară cu PSD-ALDE, deputatul Uniunii a spus: „„Aceea vom decide la sfârșitul lunii ianuarie când ne vom întâlni în grupurile reunite parlamentare. Asta necesită o analiză, o discuție între cele două grupuri parlamentare și vom lua decizia împreună.”

Social-democrații au ales-o pe Viorica Dăncilă, europarlamentar, drept candidat al PSD pentru funcția de premier. Dăncilă este liderul organizației de femei a PSD și provine din județul Teleorman. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că o delegaţie PSD-ALDE va participa la consultările care vor avea loc, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
 
Pe de altă parte, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu solicitarea de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregătit să îşi asume guvernarea.
 
Președintele USR, Dan Barna, a anunțat, marți, că partidul pe care îl conduce îl va asigura pe preşedintele Klaus Iohannis că va susţine orice variantă prin care PSD ajunge în opoziţie. El a menționat că orice propunere de premier anunţată de social-democraţi nu face decât să deschidă piaţa pariurilor cât va rezista.
 
La rândul său, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat marţi, la Timişoara, că formaţiunea politică va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni şi are o propunere de premier, pe care însă nu a dorit să o facă publică.
 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: