UDMR dă semnalul înaintea alegerilor: „Fiecărui stat membru al UE trebuie să i se întocmească un raport de țară”

UDMR dă semnalul înaintea alegerilor: „Fiecărui stat membru al UE trebuie să i se întocmească un raport de țară”

Europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler, a declarat că este de acord cu condiționarea accesului la fonduri europene, dar cu două condiții.

Într-un interviu acordat G4Media, eurodeputatul UDMR, primul pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, Iuliu Winkler, a declarat că este de acord cu condiționarea fondurilor europene.

„Exprim un punct de vedere personal, afirmând că sunt de acord cu această condiționare, dacă vor fi îndeplinite două condiții.

Prima este aceea a determinării unei baze legale ferme ancorate în textul tratatelor UE. Propunerile formulate până în prezent par să nu îndeplinească această condiție, cel puțin dacă luăm în considerare opinia extrem de rezervată exprimată de Serviciul legal al Consiliului European.

A doua condiție este aceea a formulării criteriilor clare, fără echivoc, care să stea la baza evaluării unuia sau altuia dintre statele membre. Această formulare nu-mi aparține, ci este preluată din dezbaterile care au loc de cel puțin doi ani în LIBE – Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European – care propune crearea unui nou mecanism referitor la statul de drept.

Acest mecanism trebuie să formuleze criteriile despre care făceam vorbire mai înainte, iar dacă statele membre sunt supuse analizei, atunci mecanismul statului de drept trebuie să fie aplicat tuturor. Toate statele membre trebuie supuse analizei.

Fiecărui stat membru al UE trebuie să i se întocmească un raport de țară, anual sau la doi ani, bazat pe criterii clare, cuantificabile, care se aplică tuturor la fel, eliminând astfel caracterul strict politic al unui astfel de demers.”, a declarat Winkler.

Întrebat despre cum ar trebui să se poziționeze România în raport cu cei doi parteneri strategici, SUA și Uniunea Europeană, europarlamentarul a răspuns:

„România are o poziție unică sau cel puțin foarte specială în geografia politică a continentului european. De aceea, România este condamnată să reușească să fie în același timp un bun membru al UE, dar și un bun partener transatlantic.

Divergențele comerciale dintre UE și SUA au fost generate de ocupantul Casei Albe, care, de altfel, a și ordonat întreruperea negocierilor tratatului transatlantic – TTIP.

În mod deloc surprinzător, negocierile UE-SUA sunt azi împiedicate de Franța, un alt aliat strategic al României. Suntem într-o situație globală de maximă volatilitate în care cărțile trebuie jucate cu mare finețe.”.