"Multe dintre procedurile din cazul Timoşenko au fost lansate în timpul fostului guvern. Mă gândesc la decretul preşedintelui Viktor Iuşcenko, emis după o şedinţă a Consiliului pentru Apărare şi Securitate Naţională, în 2009, prin care se cerea procurorului general să ancheteze semnarea contractelor pentru furnizarea de gaz metan", a declarat deputatul ucrainean din Partidul Regiunilor, formaţiunea preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Critici la adresa PPE

"Pe de-o parte, preşedintele este garantul drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale cetăţenilor. Dar pe de altă parte, este greşit să-l forţăm pe Ianukovici să intervină într-un proces care a început cu mult timp înainte de mandatul său. Nu cred că trebuie să rezolvăm cazul prin mijloace ilegale, doar pentru a le face pe plac celor de la Partidul Popular European  – asta ar face mai mult rău Urainei", a precizat Leonid Kozhara.
"Reprezentanţii PPE  n-au vrut să ne asculte, de la început, ci au fost de partea Iuliei Timoşenko, aliatul lor politic. Situaţia în ceea ce-l priveşte pe fostul premier român Adrian Năstase, care a fost, de fapt, acuzat de acelaşi lucru ca şi Timoşenko, şi anume abuz de putere, este un exemplu clar", a mai spus parlamentarul.

El a adăugat că UE foloseşte, în acest caz, standarde duble, comparând cazul Iuliei Timoşenko cu cel al lui Adrian Năstase.
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat de Curtea Supremă, în dosarul "Trofeul Calității". Dacă hotărârea rămâne definitivă, Năstase nu mai poate candida la o funcție publică cel puțin doi ani. Doi judecători au fost pro condamnare, unul a făcut opinie separată.