Evenimentul Zilei > International > Ucraina trebuie să câștige pentru a împiedica „tancurile rusești să avanseze spre Varșovia sau Praga”. Zelenski cere arme noi
Ucraina trebuie să câștige pentru a împiedica „tancurile rusești să avanseze spre Varșovia sau Praga”. Zelenski cere arme noi

Ucraina trebuie să câștige pentru a împiedica „tancurile rusești să avanseze spre Varșovia sau Praga”. Zelenski cere arme noi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, joi, liderilor europeni să furnizeze țării sale arme noi pentru a împiedica „tancurile rusești să înainteze spre Varșovia sau Praga”, la șapte luni după începerea războiului rusesc împotriva Ucrainei.

Volodimir Zelenski, la summitul Comunității Politice Europene: „Agresorul trebuie pedepsit”, a spus preşedintele Ucrainei print-o intervenție video, adresându-se celor 44 de lideri europeni adunați la Praga.

„Acest război trebuie câștigat acum pentru ca flota rusă să nu poată bloca alte porturi din Marea Neagră, Mediterană sau orice altă mare. Și pentru ca tancurile rusești să nu înainteze spre Varșovia sau Praga”, a mai spus președintele ucrainean.

Zelenski a mai declarat că este necesară pedepsirea agresorului, creșterea sancțiunilor împotriva Rusiei, oprirea oricărei cooperări cu Rusia și companiile sale şi trebuie exclusă din toate organizațiile internaționale.

Zelenski către liderii de la Praga: „Vrem arme noi”

Zelenski cere liderilor europeni: „Ajutându-ne, pentru că fiecare dintre statele voastre se ajută pe sine. Priviți acum câmpul de luptă din Ucraina – este un război atât de intens încât majoritatea absolută a statelor pur și simplu nu l-ar putea duce. Și de aceea acest război trebuie câștigat acum – în Ucraina.

Pentru ca flota rusă să nu poată bloca alte porturi din Marea Neagră, Marea Mediterană sau orice altă mare.

Pentru ca tancurile rusești să nu înainteze spre Varșovia sau din nou spre Praga.

Pentru ca artileria rusă să nu tragă în statele baltice.

Pentru ca rachetele rusești să nu lovească teritoriul Finlandei sau al oricărei alte țări. O astfel de amenințare există. Reducem o astfel de amenințare în fiecare zi când distrugem ocupanții din Ucraina”, a spus președintele liderilor adunaţi la Praga.

Preşedintele Ucrainei a confirmat că actuala contraofensivă a forţelor ucrainene va continua

Ucraina a anunţat joi că a reluat controlul asupra a încă 400 de kilometri pătraţi în sudul ţării, unde contraofensiva sa a pus trupele ruse sub presiune. Armata ucraineană a precizat că de la 1 octombrie a recucerit 29 de localităţi din regiunea Herson care fuseseră ocupate de ruşi.

În regiunea Doneţk (est), un alt teritoriu anexat de Rusia, cel puţin 14 persoane au fost ucise şi trei rănite în ultimele 24 de ore în zonele aflate sub controlul Kievului, potrivit preşedinţiei ucrainene.

Pe plan diplomatic, Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancţiuni contra Moscovei. În acest timp, OPEC+ a decis o scădere drastică a cotelor producţiei de petrol pentru a susţine preţurile, în contextul în care hidrocarburile rămân principala sursă de venituri pentru Rusia, potrivit ukrinform.net.