Ucraina înregistrează cea mai mare stocare de gaze din UE și Moldova de la invazia rusă

Sursă: Dreamstime.com

În iulie, importurile de gaze naturale în Ucraina s-au ridicat la 589 de milioane de metri cubi, din care peste 99% au fost stocați într-un „depozit vamal” și în moduri pe distanțe scurte, a anunțat Operatorul de Sistem de Transport al Gazelor din Ucraina.

Majoritatea gazului a fost importat de comercianți nerezidenți pentru depozitare. 223,8 milioane de metri cubi au fost primite din Ungaria, 142,9 milioane de metri cubi din Moldova, 119,6 milioane de metri cubi din Slovacia și 102,8 milioane de metri cubi din Polonia.

Depozitarea gazelor în Ucraina este sigură

Pe fondul nivelurilor de umplere a depozitelor de gaze din Europa de peste 85%, comercianții europeni au intensificat utilizarea infrastructurii de gaze a Ucrainei, a declarat operatorul ucrainean de transport de gaze.

„Infrastructura de gaze din Ucraina s-a dovedit a fi fiabilă atât pentru transportul, cât și pentru stocarea gazului. Ne bucurăm să vedem clienți străini care înțeleg că depozitarea gazelor în Ucraina este profitabilă și sigură.

Pentru a menține această încredere, lucrăm încă de la începutul invaziei la scară largă și suntem încrezători că, împreună cu colegii noștri de la Ukrtransgaz, ne-am arătat a fi un partener de încredere în îmbunătățirea securității energetice a Europei”, a declarat directorul general, Dmytro Lyppa.

În iulie, injecția de gaz în „depozitele vamale” și în modurile pe distanță scurtă a fost cea mai mare de la începutul invaziei ruse.

Sursa foto: Dreamstime.com

După invadarea Ucrainei de către Rusia, începută în februarie anul trecut, Uniunea Europeană (UE) a căutat să realizeze niveluri ridicate de stocare a gazelor pentru a compensa scăderea ofertei ruseşti, în special în lunile de iarnă cu cea mai mare cerere.

Există în prezent aşteptări ca UE să atingă obiectivul de a-şi umple facilităţile de depozitare până la 90% până la 1 noiembrie.

Comercianţii au spus că există o logică comercială în depozitarea în Ucraina, în plus faţă de pe teritoriul UE, pentru a profita de preţurile mai ieftine acum, faţă de livrarea viitoare.

Gazul pentru livrarea în septembrie are un preţ de 30 de euro (32,96 dolari) pe MWh, comparativ cu preţurile forward pentru primul trimestru din 2024, aflate la 49 de euro, conform preţurilor de pe piaţa futures pe gaz olandeză TTF.

Un semn de încredere în Ucraina

Grupul ceh EPH a declarat pentru Reuters că decizia de a utiliza capacităţile de stocare ucrainene este, de asemenea, un semn de încredere în ţară.

”EP Commodities transportă gaze naturale în Ucraina şi utilizează facilităţi de stocare a gazelor din Ucraina. Credem în fiabilitatea sistemelor de transport şi stocare a gazelor din Ucraina, dovedite chiar şi într-o situaţie de război atât de dificilă.”, a declarat Miroslav Hasko, preşedintele EP Commodities al EPH.

Unităţile de stocare a gazelor din ţările UE erau pline în proporţie de 87% pe 7 august, potrivit platformei de transparenţă GIE.

”Vedem o tendinţă pozitivă în ceea ce priveşte injectarea de gaze de către comercianţii străini în unităţile noastre (de depozitare),” a declarat compania ucraineană de stat Ukrtransgas, parte a Grupului Naftogaz.

Naftotgaz a spus că clienţii străini ar putea folosi mai mult de 10 miliarde de metri cubi (bcm) de stocare din capacitatea ţării de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, mai ales în vestul ţării, care este departe de linia frontului.

SPP, companie deţinută de stat din Slovacia, care aprovizionează cea mai mare parte a pieţei slovace, parţial cu gaz rusesc, a declarat că analizează posibilitatea de a utiliza capacitatea de stocare ucraineană, având în vedere că rezervoarele slovace sunt deja plină în proporţie de 90%.

”Considerăm stocarea gazelor în Ucraina drept una dintre oportunităţile de afaceri interesante pe care le luăm în considerare în prezent”, a declarat SPP pentru Reuters.

Rusia și ricurile loviturilor militare

Alţi comercianţi europeni au spus că există riscuri din cauza posibilelor lovituri militare sau a întrebărilor cu privire la ce se întâmplă cu reţeaua dacă Rusia încetează să mai pompeze gazul pe care încă îl trimite spre vest prin Ucraina.

"Imaginaţi-vă că o rachetă bine ţintită loveşte o staţie de compresor sau o altă infrastructură. Trebuie să vă asumaţi acest risc", a spus Martin Pich, şeful de tranzacţionare la firma cehă MND.

El a afirmat că volumele la spread-urile actuale ar putea să nu fie mari, dar ar putea creşte dacă preţurile spot scad. Pich nu a comentat despre tranzacţiile MND.

Grupul de reflecţie Bruegel a declarat luna trecută că Ucraina ar putea creşte capacitatea de stocare a Europei cu aproximativ 10%.

”Folosirea capacităţii suplimentare de 100 TWh disponibile în Ucraina va oferi un impuls bun perspectivelor de iarnă ale Europei şi o creştere binevenită a veniturilor Ucrainei”, a spus Bruegel.

Gazul pentru depozitare în Ucraina poate fi achiziţionat oriunde şi pompat folosind fluxuri reale sau virtuale în conducte din Ungaria, Polonia şi Slovacia. Au crescut nominalizările pentru conducta care transportă gaz rusesc din Ucraina în Slovacia la graniţa Velke Kapusany pentru fluxuri în Ucraina - fluxuri inverse virtuale. Au fost până la 10 mcm pe zi din iulie. Fluxurile fizice din Slovacia în Ucraina au început, de asemenea, în august prin punctul Budince, cu volume zilnice de aproximativ 17 mcm.