UPDATE. STARE DE ALERTĂ în unităţile militare din Ucraina. Statele Unite sunt pregătite să ofere ajutor financiar Ucrainei
- Paul Ciocoiu
- 3 martie 2014, 19:54
Ministerul Apărării din Ucraina a mobilizat rezerviştii şi a ordonat comandanţilor militari să pună în stare de alertă de luptă unităţile militare în faţa intervenţiei militare ruse în Peninsula Crimeea.
Christian Fraser (BBC News) a fotografiat momentul în care o altă navă de război rusească intră în portul Sevastopol, cel mai mare oraş al Republicii Autonome Crimeea. (Foto sus. Sursa: twitter) UPDATE ora 6.00 Secretarul Trezoreriei americane: Statele Unite sunt pregătite să ofere ajutor financiar Ucrainei, pentru ca această ţară să îşi revină din punct de vedere financiar, a anunţat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, citat de AFP. El a precizat că un program al FMI ar trebui să fie "centrul" unui eventual plan de ajutor internaţional. "Statele Unite sunt pregătite să completeze ajutorul FMI", a adăugat el. Lew a subliniat că a vorbit de mai multe ori cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, şi a primit asigurări că Guvernul de la Kiev este "pregătit să ia măsurile necesare în vederea construirii unui fundament solid pentru economia" Ucrainei.
FILMUL evenimentelor din ultimele 48 de ore: Parlamentul aprobă în unanimitate cererea lui PUTIN de a trimite TRUPE în UCRAINA, până la „normalizarea situației politice din țară” | VIDEO CELE mai IMPORTANTE MOMENTE ale zilei de duminică:
ORA 13.43 - Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că ţara este „în pragul unui dezastru” ca urmare a „declaraţiei de război” din partea Rusiei şi a cerut Moscovei să-şi retragă forţele armate din Ucraina, transmite AFP.
„Este o alertă roşie. Nu este o ameninţare, este în realitate o declaraţie de război faţă de ţara mea. Facem apel la preşedintele (rus Vladimir) Putin să retragă forţele armate din Ucraina”, a spus el. ORA 15.30 - Ucraina şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile ne-comerciale, a anunţat duminică preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov.
Declaraţia a fost făcută în contextul în care o coloană de vehicule militare ruseşti se îndreaptă către oraşul Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, venind dintre Sevastopol, unde se află staţionată flota rusă din Marea Neagră, pe baza imaginilor transmise de televiziunea locală. ORA 16.00 - Christian Fraser (BBC News) a fotografiat momentul în care o altă navă de război rusească intră în portul Sevastopol, cel mai mare oraş al Republicii Autonome Crimeea. (Foto sus. Sursa: twitter) ORA 16.11 - Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut duminică apel la toate părţile implicate în criza din Crimeea să soluţioneze situaţia periculoasă din prezent, cerând în special Rusiei să nu escaladeze tensiunile, transmite Agerpres. ”Ucraina este vecinul nostru şi este un partener valoros pentru NATO. Facem apel la toate părţile să continue urgent toate eforturile pentru a se îndepărta de această situaţie periculoasă. În special fac apel la Rusia să nu escaladeze tensiunile”, a spus Rasmussen, într-o scurtă declaraţie de presă de dinaintea reuniunii de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori. ”Am convocat Consiliul Nord-Atlantic astăzi din cauza acţiunii militare a Rusiei în Ucraina şi din cauza ameninţării preşedintelui rus, Vladimir Putin împotriva acestei naţiuni suverane. Ceea ce face Rusia acum în Ucraina încalcă principiile Cartei ONU, ameninţă pacea şi securitatea în Europa. Rusia trebuie să-şi înceteze activităţile militare şi ameninţările”, a mai declarat Rasmussen. ORA 18.30 - Prima reacţie a Chinei
Totodată, el a precizat că legislativul de la Simferopol nu recunoaşte noile autorităţi de la Kiev şi, în opinia sa, preşedintele legitim al Ucrainei este în continuare Viktor Ianukovici, cel care a fost nevoit să fugă pe 22 februarie din Kiev pentru a nu ajunge în mâinile protestatarilor şi care acum se află sub protecţia Rusiei. Ora 22.40 - Vladimir Putin acceptă un "grup de contact" pentru a "începe un dialog" în privinţa Ucrainei, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, duminică, scrie Mediafax citând AFP. "Preşedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de anchetă şi un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru începerea unui dialog politic", potrivit unui comunicat al Guvernului german.
Trupele ruseşti blochează bazele militare
Preşedintele intermiar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a declarat că „trupele ruseşti blochează unităţile militare ucrainene” din republica autonomă Crimeea Mai devreme, noul guvern de la Kiev decretase mobilizarea generală a rezerviștilor. Anunţul a fost făcut presei la Kiev de către secretarul Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate al Ucrainei, Andrei Parubi. Totodată, conform declaraţiei lui Parubi, Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev trebuie să ia imediat legătura cu SUA şi Marea Britanie, state semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, pentru a solicita sprijin în garantarea securităţii Ucrainei, transmit EFE şi Reuters. Semnat în 1994, de mai multe state, printre care şi Rusia, memorandumul garantează securitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei după ce aceasta renunţă la armele nucleare moştenite de la fosta URSS.
Andrei Parubi a mai spus că Ministerul de Interne va întări protecţia infrastructurii strategice a ţării, inclusiv a instalaţiilor energetice.
Între timp, Rada Supremă (parlamentul) din Ucraina va examina astăzi, într-o sesiune cu uşile închise, măsurile ce trebuie luate după ce, sâmbătă, parlamentul de la Moscova a autorizat utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei, în republica autonomă Crimeea, a cărei populaţie este majoritar rusofonă, relatează agenția spaniolă EFE.
- New York Times: Rusia pare pregătită să-și asume riscurile unei intervenții militare în Ucraina
În tot acest răstimp, în Crimeea, continuă incidentele militare între ruşi şi ucraineni.
Trupele ruse încearcă să ia cu asalt o unitate a flotei ucrainene din Sevastopol, a declarat astăzi Dmitri Biloserkoveţ, membru al partidului ucrainean Udar. „Ai noştri au blocat intrarea în unitate cu un vehicul blindat şi se pregătesc să se apere. Ei cer ajutorul presei, vor ca jurnaliştii să informeze despre ceea ce se întâmplă sau să vină la faţa locului”, a scris Biloserkoveţ, pe pagina sa de Facebook.
- CRIZA DIN UCRAINA. Tratatul care ar putea obliga SUA și Marea Britanie să intre în RĂZBOI cu Rusia
Pe de altă parte, agenția RIA Novosti relatează că militarii ucraineni din Crimeea dezertează în masă sau îşi dau demisia. Armamentul şi instalaţiile militare trec sub controlul forţelor de autoapărare, care asigură ordinea în regiune începând de joi, precizează agenţia rusă de presă. Război la graniţa României? Articole evz.ro despre situaţia din Ucraina:
- UPDATE. Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu Barack Obama: Îmi rezerv dreptul să apăr interesele Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei | VIDEO
- ANALIZĂ. SUA și UE au opțiuni limitate pentru a răspunde ofensivei armate ruse din Ucraina
- EDITORIAL de Vladimir Tismăneanu: Inapoi la Razboiul Rece? Vladimir Putin, Ucraina si Occidentul