Ucraina pregăteşte exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră

Ucraina pregăteşte exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră

Ucraina vrea să cumpere o platformă de foraj marin din Singapore în acest an pentru a începe operaţiunile de exploatare a rezervelor de hidrocarburi din platoul Mării Negre. Kievul doreşte astfel să îşi reducă dependenţa de importurile de gaze naturale, a declarat ieri premierul ucrainean, Nikolai Azarov, transmite RIA Novosti, citată de Agerpres.

Studiile ucrainene arată că numai secţiunea Kerch din platoul Mării Negre ar conţine 10,8 miliarde metri cubi de gaze naturale, ceea ce ar putea creşte producţia anuală de gaze naturale a Ucrainei cu patru miliarde metri cubi.

Nikolai Azarov a mai informat că Ucraina poartă negocieri şi cu alte state şi că intenţionează să extragă gaze naturale şi din surse alternative, precum şisturi de gaz sau straturi de cărbune.

„Purtăm discuţii cu o companie americană pentru transferul de tehnologie necesară”, a spus Azarov, adăugând că obiectivul central al guvernului de la Kiev este reducerea dependenţei Ucrainei de importurile de gaze naturale din Rusia.

Deşi platoul Mării Negre este bogat în hidrocarburi, acestea sunt amplasate la o adâncime de 2.000 de metri şi pot fi extrase doar cu o platformă de foraj marin. În prezent, compania ucraineană Cernomorneftegaz are platforme staţionare de foraj, dar care nu pot trece dincolo de o adâncime de 70 de metri. Până acum Ucraina şi-a concentrat operaţiunile de extracţie de resurse minerale pe zona din vest a peninsulei Crimeea.

În urma deciziei din luna februarie 2009, CIJ a acordat României o suprafaţă de 9.700 de kilometri pătraţi din cei aproximativ 12.400 de kilometri pătraţi disputaţi cu Ucraina. Potrivit experţilor, zona ar conţine aproximativ 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale şi 10 milioane tone de petrol.

La mijlocul anului trecut, România a atribuit două concesiuni de exploatare petrolieră în platoul continental al Mării Neagre recuperat în urma deciziei Curţii internaţional de Justiţie.

Agenţia naţională a resurselor minerale (ANRM) a informat că firmele care au câştigat apelul de oferte lansat la sfârşitul lui 2009 - Lukoil Overseas-Vanco International (ruso-american) şi Melrose Resources-Petromar Resources (britanico-român) - vor avea dreptul de a explora, dezvolta şi exploata două perimetre, notează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News