Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată. Kievul nu a ajuns la un acord cu FMI

Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată. Kievul nu a ajuns la un acord cu FMI

Ucraina se află în riscul de a intra în incapacitate de plată. Discuțiile avute recent cu Fondul Monetar Internațional nu s-au închiat cu un acord, iar timpul pentru a-și rezolva situația este extrem de scurt.

Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată

În timpul discuțiilor oficiale, Ucraina nu a reușit să ajungă la un acord cu deținătorii de obligațiuni pentru restructurarea datoriei internaționale de aproximativ 20 de miliarde de dolari, ceea ce crește perspectiva unei eventuale incapacități de plată a țării, relatează Reuters.

Kievul se află sub presiunea timpului pentru a încheia un acord de restructurare a datoriei până la sfârșitul lunii august, când expiră un moratoriu de doi ani pe plăți acordat deținătorilor de obligațiuni Ucrainei la începutul războiului.

Negocieri purtate două săptămâni cu FMI

Timp de aproape două săptămâni, Ucraina a purtat discuții oficiale cu deținătorii de obligațiuni în încercarea de a restructura datoria, pentru a-și restabili accesul pe piețele internaționale de capital. În paralel, Kievul a încercat să respecte și cerințele Fondului Monetar Internațional (FMI) în privința restructurării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, propunerea oficialilor de la Kiev și contra-propunerea deţinătorilor de obligaţiuni arată mari disparităţi între ceea ce se aşteaptă părţile să arate restructurarea.

„Deşi Ucraina şi Comitetul ad-hoc creditorilor nu au ajuns la un acord privind condiţiile restructurării în timpul perioadei de consultări, Ucraina şi Comitetul vor continua discuţiile angajante şi constructive prin consilierii lor. Guvernul va continua de asemenea discuţiile bilaterale cu alţi investitori pentru a ajunge la un acord de principiu cât mai curând posibil", au precizat într-un comunicat autorităţile de la Kiev.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook/ Zelenski

Ce opțiuni are Ucraina în prezent

Ucraina are în vedere accesul pe piețele de capital și va emite obligațiuni în cadrul restructurării datoriei, dar ia în considerare și posibilitatea de a atrage finanțare prin vânzarea de obligațiuni garantate. Această opțiune ar permite partenerilor internaționali să ofere garanții pentru noile obligațiuni, similar cu obligațiunile Brady emise de țările din America Latină la sfârșitul anilor 1980, care erau garantate cu obligațiuni americane.