Ucraina a inventat o mașinărie ciudată care are sarcina de a elimina sutele de mii de mine plasate de Rusia pe teritoriul ţării, un fapt descris ca fiind unul fără precedent în secolul XXI.
Într-o înregistrare video realizată de Reuters arată mai multe explozii care ar face parte dintr-un test de deminare în Ucraina. Acțiunea vizează transformarea un excavator obișnuit într-o forță de deminare.
„Dispozitivul deminează datorită acestor lanțuri... Atunci când se rotește, impactul poate fi ca și cum ar lovi cu 1.000 de kilograme. Orice mină, fie ea antitanc sau antipersonal, va detona. Alternativ, putem monta pe ea un fel de cuțite, care ară solul”, a explicat un inginer pentru Reuters.
Se presupune că ar exista sute de mii de mine
Inginerul a refuzat să ofere numele său de familie, din motive de securitate. O analiză recentă a Reuters a arătat că amploarea contaminării cu mine a Ucrainei este probabil fără precedent în secolul XXI. De asemenea, se presupune că ar putea exista sute de mii de mine terestre împrăștiate pe drumuri, câmpuri și orașe.
Voluntarii au făcut echipă cu armata pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme mortale. Dar vehiculele moderne de deminare sunt rare aici.
Acest utilaj se inspiră din tancurile Sherman din al Doilea Război Mondial, care au fost echipate cu fulare în urmă cu zeci de ani. Cu toate acestea, dezvoltatorii ucraineni cred că acest excavator poate doborî toate minele din calea sa.
Am testat dispozitivul pe minele antiinfanterie care detonează cu multă putere și șrapnel. Se pot vedea urme pe ecranul de protecție", spune expertul militar în deminare Volodimir Ozorian.
Cum va fi protejat cel care va conduce maşina
Totuși, echipa nu își asumă niciun risc. În timp ce un șofer de la distanță poate controla utilajul cu un joystick... dezvoltatorii vor să se asigure că locul șoferului este în siguranță în cazul în care o explozie se declanșează sub benzile de rulare ale excavatorului.
Iar dacă într-o zi nu va mai fi nevoie de serviciile mașinăriei...., aceasta poate pur și simplu să se întoarcă la ceea ce a fost proiectată inițial să facă, relatează Reuters.