Ucraina, condamnată la CEDO în cazul arestării unui fost ministru

Ucraina, condamnată la CEDO în cazul arestării unui fost ministru

Ucraina a fost condamnată astăzi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea drepturilor procedurale în cazul unui fost ministru ucrainean de interne, din Cabinetul condus de Iulia Timoşenko, actualmente lider al unui partid de opoziţie.

Iuri Lutsenko a fost condamnat, în februarie, la 4 ani de închisoare, pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri. CEDO nu  s-a pronunţat decât asupra detenţiei provizorii şi a începerii urmăririi împotriva fostului ministru de interne, după victoria obţinută la alegerile prezidenţiale din 2010 de Victor Ianucovici. Curtea Europeană a Drepturilor estimează că fostul ministru de interne, bănuit că l-ar fi ajutat pe şoferul său să beneficieze de o serie de avantaje, a fost plasat în detenţie provizorie, în condiţii arbitrare, fiindu-i astfel încălcate drepturile la o procedură achitabilă şi fără controlul real al unui judecător, transmite "Le Figaro". Detenţia sa nu a fost justificată nici de faptele săvârşite, nici de circumstanţe, susţine CEDO. Judecătorii de la Strasbourg susţin, în unanimitate, că, prin motivaţiile sale, această detenţie a fost contrară dreptului ucrainean.

Aceasta a fost, prin urmare, motivată nu doar de suspiciunile de infracţiune, ci "din alte motive", conchid judecătorii de la Strasbourg, fără a acuza explicit autorităţile de la Kiev de persecuţie politică. CEDO estimează că acest caz a reprezentat o încălcare a art.18 al Convenţiei Europene a drepturilor omului, care interzice drepturilor şi libertăţilor civile din alte motive decât cele pentru care au fost prevăzute aceste restricţii. Iuri Lutsenko a obţinut suma de 15.000 de euro drept despăgubire pentru prejudiciul moral. Introdusă în ianuarie 2011 în faţa Curţii Eurpene, cererea sa a fost tratată conform unei proceduri prioritare, la fel cum s-a întâmplat cu cea adresată judecătorilor de la Strasbourg de fostul premier Iulia Timoşenko, al rândul ei condamnată anul trecut la 7 ani de închisoare pentru abuz de putere.

Ne puteți urmări și pe Google News