Ucraina avertizează că trupele ruse de la graniţă nu au fost retrase în baze

Ucraina avertizează că trupele ruse de la graniţă nu au fost retrase în baze

Trupele ruse, care au desfăşurat aplicaţii militare ample în apropierea frontierei cu Ucraina, nu au revenit la bazele lor şi, dacă situaţia se va agrava, ar putea ajunge la Kiev în numai câteva ore, a avertizat astăzisecretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrei Parubi.

“Aceste trupe nu doar că nu s-au retras, dar în plus îşi sporesc capacităţile militare în apropierea graniţei", a declarat oficialul ucrainean, care contrazice astfel asigurările Moscovei că respectivele trupe au revenit la baze după încheierea exerciţiilor militare.

Totodată, el a atenţionat că “situaţia este critică nu doar în peninsula Crimeea, ci şi de-a lungul întregii frontiere de nord-est a Ucrainei". De fapt, dacă se pun în mişcare, unităţile ruse pot ajunge în numai câteva ore la Kiev", estimează responsabilul ucrainean, citat de agenția spaniolă EFE. El a adăugat însă că trupele ucrainene “sunt distribuite în aşa fel încât pot respinge atacurile din orice direcţie".

Dar, de la începutul lunii, trupele ruse, împreună cu detaşamente înarmate pro-ruse, au ocupat progresiv peninsula Crimeea, fără să întâmpine vreo rezistenţă din partea soldaţilor ucraineni, care ori au trecut de partea autorităţilor din Crimeea, ori sunt încercuiţi în bazele lor de ruşi.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a declarat marţi că armata ucraineană nu va interveni în Crimeea, pentru că astfel graniţa de est ar rămâne descoperită. Anterior, însuşi ministrul ucrainean al apărării, Igor Teniuh, a afirmat că numai 6.000 de militari, din cei 41.000 ce alcătuiesc trupele terestre ucrainene, sunt pregătiţi de luptă.