Trupele Kremlinului fac tot ce le stă în putință pentru a consolidarea liniilor de apărare situate în zona sudică a Ucrainei. Pentru a încetini avansul armatei ucrainene, rușii apelează la structurile din beton armat.
Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional Sud a transmis opiniei publice că invdatorii ruși minează spre sud ca urmare a faptului că forțele armate ale Ucrainei vor sparge liniile de apărăre. În acest sens, rușii apelează la structurile din beton armat pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene.
Forțele speciale ucrainene vor sparge liniile de apărare ruse
„Acum încearcă să întărească apărarea cu ajutorul structurilor din beton armat. Rușii vor să sape mai departe și să-și consolideze pozițiile în teritoriile capturate. În același timp, observăm aceste lucrări la a doua și a treia linie a apărării lor. Ei înțeleg că în curând vor trebui să se retragă la a treia”, a precizat Humeniuk.
Minele antipersonal și anti-tanc reprezintă principalul obstacol pe care îl întâmpină trupele Kievului angajate în recapturarea teritoriilor pierdute în fața agresoului. Căile de atac au fost înțesate cu o cantitate impresionantă de explozbili. Astfel, strategia Rusiei a încetinit ritmul contraofensivei pe frontul sudic al Ucrainei.
Au trecut mai bine de șase săptămâni de când trupele lui Volodimir Zelenki nu au reușit să spargă liniile de apărare a Rusiei. Liderul de la Kiev pune pe seama intervalului mare de timp necesar pentru livrarea echipamentului militar occidental. În tot acest timp, inamicul rus are timp să se regrupeze și să-și fortifice liniile de apărare.
Însă, minarea excesivă poate fi înțeleasă ca o sabie cu două tăișuri. Pentru atingerea obiectivelor militare din Operațiunea Specială de Eliberare, unitățile ruse vor fi nevoite să străbată din nou linia Surovikin, care se întinde de la Nipru până în Donețk.
Rușii părăsesc liniile de apărare doi și trei de pe coridorul Surovikin
Fostul consilier de afaceri ruse, Mark Voyager, a explicat care sunt implicațiile strategiei ruse. Acesta a subliniat faptul că toate fortificațiile și câmpurile minate vor împiedica un contraatac al Rusiei în cazul în care ucrainenii vor reuși să penetreze liniile de apărare.
„Forțele lor vor ajunge în aceleași câmpuri minate pe care le-au așezat atât de greu, atât de masiv în sud. Dacă ne imaginăm că ofensiva ucraineană se va opri, chiar dacă rușii ar vrea să contraatace, nu cred că ar putea să o facă acum cu toate fortificațiile grele și câmpurile minate pe care le au acolo, a explicat Voyager, citat de Adevărul.
Aceași opinie o are și directorul Grupului de Sprijin pentru Apărare al Ucrainei, analistul Erik Kramer. Oficialul a precizat că plasarea haotică a minelor va face aproape imposibilă o rispostă a Rusie. Mai ales că zonele respective nu sunt cartografiate.
„Plasarea minelor rusești este extrem de întâmplătoare și le-ar putea cauza probleme”. „Problema cu toate aceste câmpuri minate este că rușii nu fac hărți cu zonele minate. În Occident, în SUA, ori de câte ori așezăm un câmp de mine, trebuie să existe o hartă extinsă care să fie oferită tuturor, în special forțelor prietene. Trebuie să fi fost 10 sau 15 mine antipersonal aruncate pe pământ, peste tot, una lângă cealaltă. Le-au pus și în copaci”, a conchis analistul militar.