Ucraina nu a complicat relațiile ucraineano-maghiare. Principala problemă este așa-numita reunificare maghiară a teritoriului, care l-a orbit pe Primul Ministru maghiar Viktor Orbán și pe apropiații acestuia”, susține domnul Bozhok.
Ungaria a realizat deja acest lucru în Serbia. Slovacia și România se confruntă, de asemenea, cu această problemă, a adăugat oficialul ucrainean.
Potrivit acestuia, în ultimii ani, această situație a creat o problemă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru mai multe state membre ale UE.
“Principala diferență dintre Kiev și Budapesta este că noi îi considerăm, pe cei care trăiesc în regiunea Zakarpattia, cetățeni ai Ucrainei de origine maghiară, în timp ce Budapesta îi consideră maghiari care trăiesc în Zakarpattia. Vreau să subliniez că ei se referă la această regiune cu termenul Zakarpattia, nu la regiunea Zakarpattia din Ucraina”, a adăugat diplomatul.
Escaladarea conflictului dintre Ucraina și Ungaria a avut loc săptămâna trecută, când Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, s-a deplasat în Zakarpattia.
Mai târziu, domnul Szijjártó a declarat că nu înțelege de ce Ucraina a reacționat atât de negativ la vizitele oficialilor maghiari în Zakarpattia înaintea alegerilor pentru Rada Supremă (parlamentul ucrainean).