După ce au apărut tabletele, mulţi au spus că vor dispărea e-Readerele. Ei bine, nu a fost chiar aşa. Marele avantaj al acestor dispozitive este faptul că display-ul nu este lucios, ecranul e alb-negru, cu cerneală electronică – tehnologia e-Ink şi nu-ţi oboseşte ochii. E ca şi cum ai citi o carte normală.
Preţul s-a mai ieftinit, însă nu atât de mult pe cât ne aşteptam, având în vedere că acest gadget, din punct vedere tehnologic, în mare măsură, a rămas la acelaşi nivel din 2007, data lansării. Ce-i drept, nici nu ai nevoie decât de un ecran care să nu-ţi obosească ochii şi un dispozitiv pe care să încapă cărţile electronice. Ei bine, la cest lucru s-au gândit şi nemţii care au TxtrBeagle, un e-Reader cu ecran de 5 inci, care costă doar 13 dolari, fiind cel mai ieftin astfel dispozitiv din lume.
Ai nevoie de smartphone
Evident, aparatul n-are 3G şi nici WiFi, iar pentru a citi cărţile preferate ai nevoie de un smartphone. EBook- urile le vei rula de pe telefonul inteligent printr-o conexiune Bluetooth. Are o capacitate de stocare de 4GB. Nu are acumulator intern, trebuie să-i pui două baterii de tip AAA. Nemţii de la Txtr spun că oricum nu trebuie să-ţi faci griji pentru că oricum nu le vei schimba pentru acestora ajunge jur de cărţi.
Dotări tehnice
Display-ul se poate regla pe opt niveluri de gri. Cântăreşte 128 de grame cu tot cu baterii. În partea de jos e un LED care îţi indică dacă aparatul e conectat la Bluetooth. Pentru a putea citi cărţile, pe telefon se va instala o aplicaţie specială din magazinele virtuale de softuri pentru Android şi gadgeturile Apple. Un alt mare avantaj este faptul că poate citi absolut toate formatele electronice ale cărţilor atât timp cât sunt suportate de smartphone. Aparatul va apărea la vânzare în următoarele două luni.
Dezavantaje
E adevărat că este ieftin, însă sunt şi foarte multe minusuri în comparaţie cu celalte e-Readere care sunt în prezent pe piaţă.
Conectivitatea. Unul dintre dezavantajele principale este faptul că e dependent de un smartphone. Practic, nu ai un telefon inteligent, nu îl poţi folosi. Poate că ar fi fost mai bine să se poate conecta cu un computer.
Dimensiunea. Chiar şi tabletele de 7 inci ni se par destul de mici. 5 inci, atât cât are display-ul TxtrBeagle, înseamnă un ecran destul de mic, practic un pic mai mare decât unul de smartphone de ultimă generaţie. Până la urmă îl cumpărăm pentru a citi.
Acumulatorii. Faptul că nu se încarcă la priză şi că ai nevoie de baterii îţi mai creează o grijă în plus.