TVR stă pe o bombă cu ceas, după ratarea meciurilor de la Euro 2016

TVR stă pe o bombă cu ceas, după ratarea meciurilor de la Euro 2016

În cel mai bun caz, televiziunea națională va difuza 23 de partide de la turneul final din Franța, pentru că pachetul complet a fost cumpărat de Dolce Sport.

Vești proaste pentru iubitorii fotbalului din România. Televiziunea Română a pierdut, ieri, drepturile de televizare a meciurilor de la Campionatul European din 2016.

Dolce Sport a pus mâna pe meciuri

Este pentru prima dată în istorie când postul public de televiziune nu va difuza un turneu final de fotbal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cauza datoriilor de ordinul milioanelor de euro, pe care le are către UEFA, TVR a ratat șansa de a transmite competiția ce va avea loc în Franța în 2016. Nu s-au găsit resurse financiare și nicio bancă nu a oferit o scrisoare de garanție, de 4,5 milioane de euro, pentru ca TVR să achiziționeze pachetul de meciuri.

Stelian Tănase, în concediu

Beneficiara haosului a fost Dolce Sport, televiziune deținută de operatorul de cablu Telekom. „Această achiziție se alătură în mod firesc celorlalte mari competiții cu care ne-am obișnuit telespectatorii”, a spus Vlad Enăchescu, directorul general al Dolce Sport. Stelian Tănase, președintedirector general la TVR, ne-a declarat că jocurile nu sunt încă făcute. „Eu am fost în concediu. Vă dau mai multe lămuriri după ședința de mâine (n.r.-azi), pe care o am cu Comitetul Director, și unde va fi ridicată această problemă”, a spus Tănase. „Ce concediu? A fost aproa pe zilnic la birou și a semnat acte!”, ne-a spus un angajat de la TVR.

Dolce Sport va transmite toate cele 51 de meciuri ale CE din 2016. Mai există un pachet, „free to air”, care include 23 din cele 51 de meciuri (n.r.- inclusiv întâlnirile României, dacă se califică). Pentru acest set vor negocia televiziunile interesate, care au acoperire națională. Conform surselor de pe piață, în joc s-ar afla TVR, dar și PRO TV.

În acest timp, Valentin Jucan, membru CNA, contestă exclusivitatea celor de la Dolce Sport, pentru 28 de partide de la Euro, și-l îndeamnă pe Stelian Tănase să procedeze la fel. „Îi solicit public domnului Stelian Tănase să conteste, la rându-i, legalitatea exclusivității difuzării campionatului, ținând cont de prevederile legale”. Jucan face referire la HG 47 din 2003, în care se spune că evenimentele de importanță majoră trebuie difuzate de televiziuni care acoperă 70% din populație.

Scandal monstru și la turneul din 2012

Și în timpul Campionatului European din 2012, găzduit de Ucraina și Polonia, s-a declanșat un scandal uriaș. La acea vreme, TVR a cumpărat cele 31 de meciuri și a vândut către Dolce Sport 12 partide. Un meci a costat 300.000 de euro, iar postul public ar fi trebuit să obțină, în urma tranzacției, suma de 3,6 milioane de euro.

TVR a cumpărat scump și a vândut ieftin

Totuși, cei de la Dolce Sport au primit, în mod misterios, o reducere de 600.000 de euro. Mai mult, în suma de 3 milioane de euro erau incluse și 100 de ore de transmisie de la Jocurile Olimpice de vară din 2012. Televiziunea deținută la acea vreme de Romtelecom ar fi trebuit să transmită în exclusivitate acele confruntări. Însă, în plin European, în mass-media a explodat un scandal uriaș, ce viza tranzacția dubioasă. Arătați cu degetul au fost Vlad Enăchescu, șeful Dolce Sport, și Cosmin Cernat, șeful Departamentului Sport din cadrul TVR. Primul s-a apărat și a spus că discuția vânzării a fost deschisă de cei din cadrul instituției publice.

FOTO: Vlad Enăchescu, director general la Dolce Sport FOTO: FACEBOOK

În cele din urmă, Radu Călin Cristea, director la TVR la acea vreme, a rupt contractul cu Dolce, motivând că instituția pe care o conduce nu a primit la timp o tranșă de 500.000 de euro. Astfel, meciurile au fost transmise în paralel pe cele două posturi de televiziune.